20 години Национален фонд „Свети Никола“ - за повече здрави и пълноценни деца

 

Около 10 000 деца в България нямат щастието да живеят със своите семейства. Някои от тях са приютени от роднини, други са настанени в приемни семейства, малка част биват осиновени. Около една трета остават за отглеждане в социалните домове.
Преди 20 години посещението в един такъв дом се оказва съдбовно за основателите на благотворителната организация „Свети Никола“. След него животът им е посветен на усилията тези деца, голяма част от които имат специални потребности, да получат радост и надежда, и съдбата им да се промени към по-добро.

През тези години Национален фонд „Свети Никола“ работи с над 38 дома за сираци, дом за незрящи деца, специализирана болница за деца с церебрална парализа, старчески домове, детски логопедични градини и болници. Набира и разпределя дарения във вид на храни, дрехи и лекарства, хигиенно-санитарни материали, учебници и др., дарени от български фирми. Търси решения на натрупаните проблеми и прави кампании – с проекти за подобряване на здравния статус и творческите възможности на децата, за събиране на средства за абитуриентски рокли и костюми на завършващите гимназия възпитаници на домовете. Организира и весело посрещане на семейните празници Коледа, Великден, Нова година. 

Българската банка за развитие е дългогодишен партньор на благотворителната организация и подкрепя инициативите на Фонда. Миналата година ББР осигури компютърна техника за децата от дома в с. Гаврил Геново. Чрез сътрудничеството с Виваком те получиха и Интернет достъп, така че пълноценно да използват компютрите с образователна или развлекателна цел.
През 2020 година ББР за пореден път подкрепи организирането на рехабилитационни лагери за деца. Чрез тяхното ежегодно провеждане и чрез закупуване на медицинска апаратура е постигнато подобрение или изцяло са изчезнали множество проблеми като сколиоза, ставни и ортопедични заболявания на голям процент от децата с физически увреждания в социалните домове. Това улеснява и тяхната адаптация в училище. 

Национален фонд „Св. Никола“ продължава да следва своята благородна мисия. Ние от ББР заставаме зад нея.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster