Runawave

Модерни в неопрен

Сред вълните на едно от най-големите сърф състезания в Европа – La Vaca (от испански език – крава), сърфистът, облечен в неопрен с десен на крава, трудно ще остане незабелязан. Той е испанецът Нагай Пунтиверио, а костюмът му е дело на първата българска марка за неопрени – Runawave, която само няколко години след създаването си облича професионални състезатели и се нарежда сред водещите световни брандове в екипировката за водни спортове.

Отличителна черта на Runawave е възможността клиентите им да си поръчат персонализиран костюм – ушит по техен размер и предпочитания за цветове, щампи, ципове и наколенки. Създателят на марката Георги Маринов споделя, че екипът му се вдъхновява от въображението на хората, а сред най-нестандарните неопрени, които са правили, са такъв с щампа на банани и 9-милиметров за търсене на злато.

Цехът за производство се намира в родния му Смолян. „Идеята беше да развиваме марката в моя роден край – Родопите, защото това е един от най-неразвитите региони на България с висока безработица и лоши условия на труд“, споделя Георги. В търсене на постоянно развитие и подобряване на продуктите компанията му ангажира професионални спортисти, предоставящи регулярна оценка, която да спомогне за развитието на бранда.

Стремежът към усъвършенстване не се изчерпва само с продукцията. Като любители на спорта, Runawave са любители и на природата и целят нейното опазване. Затова и през 2022 г. започват разработка на проект за кръгова икономика: рециклиране на употребявани неопрени и производство на нови изделия. Това е пилотна за Европа инициатива и се реализира с подкрепата на Фонда за иновации на Норвегия. Българският партньор на марката е ББР Лизинг, който финансира почти изцяло производството, оборудването, както и съпътстваща фотоволтаична електроцентрала.

 

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster