ББР одобри кредити по гаранционните си програми за над 213 млн. лв.

ББР одобри кредити по гаранционните си програми за над 213 млн. лв.

17.11.2020

Търговските банки са поискали одобрение за кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие за над 213 млн. лв. Това сочат данните към средата на ноември 2020 година.
929 компании са получили одобрение по гаранционната програма за подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията COVID-19. Общият размер на потвърдените за гарантиране заеми е близо 120 млн. лв. Най-сериозен остава интересът от секторите търговия, туризъм, транспорт и производство. Сред подпомогнатите са още фирми в сферата на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната дейност.
Физическите лица, които са получили потвърждение да получат безлихвени кредити до 4500 лв., са 22 403. Общата стойност на одобрените заеми е малко над 93 млн. лв. Исканията за отпускане на кредит са близо 35 000, като 688 се разглеждат в момента. Средният размер на заемите е 4 231 лв.
По програмата в подкрепа на бизнеса ББР вече ще гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение и възможност за гратисен период до 3 години.
Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.
Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година.
По другата антикризисна програма – за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4 500 лева – наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.
Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.
Срокът за кандидатстване по гаранционната програма за физически лица е до края на 2020 година, докато по тази за бизнеса е удължен до средата на юни 2021 г.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster