Предварителен етап – Pre Seed

Предварителен етап – Pre Seed

Току-що сте започнали дейност, обичайно на този етап работите сами или в много малък екип и все още оценявате жизнеспособността на идеята си, разработвате прототип и бизнес модел. Финансирането при първите стъпки на бизнеса най-често идва от лични спестявания или от така наречените с чувство за хумор FFF инвеститори (Family, Friends and Fools) – семейство, приятели и … хора, които вярват в идеята ви колкото вас. Решението за подкрепа тук в повечето случаи е чисто емоционално и не се основава на предварителни разчети и проучвания.

Другата възможност са стартъп инкубаторите или бизнес ангелите
•    Стартъп инкубаторите са много подходящ вариант да започнете бизнеса си. Те предлагат обучителни програми с различна продължителност, менторство, споделени работни места и възможности за финансиране на идеите ви. 
•   Бизнес ангелите са физически лица, които инвестират средства в стартиращи компании срещу миноритарен акционерен дял. Те могат да подпомогнат бизнеса ви не само финансово, но също с добър управленски опит и съдействие в установяването на контакти. Бизнес ангелите обичайно осигуряват малко финансиране (основно в диапазона 5 – 250 хил. евро) очакват възвращаемост от 3 до 40 пъти в период от 3 до 8 години. 

Този модел е много популярен по света, като не само бизнесмени, но и много известни личности влизат в ролята на бизнес ангели. Известни в това отношение са инвестициите на Боно (U2) във Facebook, на Джаред Лето в Reddit, и на Аштън Къчър в Uber, Airbnb, Skype и Spotify.

У нас също вече има добри практики на  успешни бизнеси, финансирали се по този начин като Telerik и TaxiMe, например. Своя бизнес ангел можете да потърсите например в CEO ANGELS Инвестиционен клуб

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster