ББР проведе уебинар за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес

04.11.2022 ББР проведе уебинар за енергийна ефективност на малкия и средния бизнес

Българската банка за развитие организира онлайн събитие за представяне на програмата за енергийна ефективност на малкия и среден бизнес.

„ББР пое уверено в посока на зелена трансформация. Създаваме продукти, с които да сме полезни на бизнеса и подкрепяме зелените политики на България“, каза при откриването на уебинара София Касидова, ръководител „Стратегическо и устойчиво развитие“ в банката.

В събитието се включиха предприемачи и представители на институции, които се запознаха с възможностите за допълващо и мостово финансиране от ББР. Средствата са предназначени за микро-, малки и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост, които са подали проектни предложения по процедурата „Възстановяване на МСП чрез подобряване на енергийната ефективност“, финансирана от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

Илиана Андронова, ръководител „Устойчиви финанси и продуктово развитие“ в ББР, представи предимствата на новата програма. По нея се предлага 100% финансиране на разходите без ДДС, възможност за кредит преди подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ и възстановяване на разходи, извършени след датата на кандидатстване към ОПИК. Облекчени са и изискванията за обезпечение.

В уебинара на ББР участваха и ръководителите на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Илияна Илиева и Калин Маринов. Те представиха възможностите за повишаване на конкурентоспособността чрез по-добра енергийна ефективност в процедурите по ОПИК. Разгледани бяха и предстоящите мерки в подкрепа на бизнеса, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост и одобрената през миналия месец Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

Повече за програмата вижте тук.
 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster