Регионален център за дигитални услуги може да се изгради в България с подкрепа от Инвестиционния фонд „Три морета“

07.03.2022 Регионален център за дигитални услуги може да се изгради в България с подкрепа от Инвестиционния фонд „Три морета“

Възможностите за инвестиции в дигитален център у нас, който да се базира на специфичните предимства на страната ни, бяха обсъдени на среща при президента на Република България Румен Радев. В нея участваха посланикът на Естония за свързаност и представител в Инвестиционния фонд към Инициативата „Три морета“ Тийт Рийсало, изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев и главният икономист Илия Лингорски, които представляват банката във фонда „Три морета“, както и Юлар Яксо, основател на „Greenergy Data Centers“.

Акцент в разговора беше задълбочаването на свързаността в сферите на цифровизацията и иновациите на Централна и Източна Европа, която да отговори на нарастващите нужди от изчисления, съхранение и свързаност на предприятията и потребителите.

Естонската компания „Greenergy Data Centers“ е част от първия проект, финансиран със средства от Инвестиционния фонд „Три морета“ (3SIIF) и работи за създаване на енергийно-ефективни центрове за данни, захранвани чрез зелена енергия.

„Необходимо е да съсредоточим усилията си върху проекти, които не само допринасят за укрепване на свързаността в Централна и Източна Европа, но и могат да възвърнат бързо вложените в тях средства. Успехът на такива инвестиции ще привлече още повече частни компании за участие във фонда „Три морета“, заяви президентът Румен Радев. По думите му, проектите в сферата на дигитализацията имат такъв потенциал, наред с развитието на свързаността в областта на иновациите, науката и образованието – приоритет, който България включи в целите на „Три морета“.

Българска банка за развитие е акционер клас „А“ в Инвестиционния фонд "Три мотера" (3SIIF), чиято цел е насърчаване на инвестициите в региона на Балтийско, Черно и Адриатическо море Фонда с парична вноска от 20 млн. евро. Представители на ББР в него са изпълнителният директор на банката Цанко Арабаджиев и  главният икономист Илия Лингорски.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster