Росен Карадимов: ББР е инструмент за публични политики

30.11.2022 Росен Карадимов: ББР е инструмент за публични политики

„Моето разбиране за ББР е, че тя е инструмент за публични политики, а не просто кредитна институция.“ Това каза председателят на Надзорния съвет на Българската банка за развитие Росен Карадимов в интервю за „Свободна Европа“. Преподавателят по право в Софийския университет бе назначен от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев като независим член на Надзора.

„Това е единствената българска банка, наред с БНБ, която е създадена със специален закон. Министър Пулев поиска да уплътним целите на банката, както са разписани в него“, подчерта Карадимов.

Той припомни приоритетите на ББР – подкрепата на малкия и средния бизнес, преодоляването на регионалните дисбаланси и подпомагането на държавата в публичните политики.

„Смисълът на насърчителните банки и банките за развитие е да развиват обществено- и икономическо значими проекти, но и да изпълняват ролята на буфер при кризи“, допълни Росен Карадимов.

Според председателя на Надзорния съвет на ББР, при наслагване на три поредни кризи трябва да се използва адекватният финансов инструмент на държавата.

Той визира Програмата за финансиране на многопрофилни болници за активно лечение със системно значение за регионите, която беше приета през юли от МС. „Не е логично един финансов инструмент с 3 милиарда лева активи да  стои настрани и да не се използва“, категоричен е Карадимов.

С помощта на програмата на ББР затруднените болници ще могат да погасят задълженията си към доставчици. За региони като Северозападна България или Странджа е нужно да се разработят целеви финансови инструменти, като критериите и условията по тях ще бъдат приоритет на Управителния съвет на банката. Надзорният съвет от своя страна стартира разговори с НСОРБ и фонд ФЛАГ. В резултат на това се очаква да бъдат разработени точните параметри за новите финансови продукти.

 

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster