11.01.2024 Росен Карадимов: С помощта на ББР малките и средните фирми могат да усвоят милиарди левове

Българската банка за развитие изработи ключовата си финансова програма за кредитиране на малкия и средния бизнес с помощта на своя Консултативен съвет, в който участват петте национално представени работодателски организации, двата национални синдиката и НСОРБ. Проведени са вече 5 заседания на съвета, а участниците получават редовна информация за различните финансови инструменти на банката. Това обяви председателят на Надзорния съвет на ББР доц. д-р Росен Карадимов в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Той подчерта, че приоритет на банката е да облекчи достъпа на бизнеса до финансиране за проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), както и усвояване на средствата от ЕС.

„Имаме възможност да осигурим 100 % финансиране за предприятия, които са спечелили проекти, но още не са получили средства по тях. След като те им бъдат възстановени по НПВУ или европейски програми, фирмите ще ги върнат на банката“, допълни Карадимов.

По думите му вече са усвоени 29 млн. лв. от бюджета по тази програма, който е в размер на 60 млн. лв.

„Планът за възстановяване все още не е влязъл в ключовата си фаза, когато милиарди левове могат да бъдат усвоени с помощта на банката. Така предприятията, които нямат парите предварително, могат да стартират при равни условия с тези, които ги имат“, каза още председателят на Надзорния съвет на ББР.

Банката работи и по още една програма, свързана с НПВУ - за оборотно финансиране на строителни фирми, които имат сключен договор за изпълнение на строително-монтажни работи по договори за безвъзмездна помощ по национални и европейски програми.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster