Финансови мулета

04.12.2023 Българска банка за развитие се включва в деветата кампания срещу „финансовите мулета“

Българска банка за развитие се включва в кампанията на Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол, насочена срещу изпирането на пари и набирането на финансови „мулета”. Кампанията се провежда за девета поредна година и в нея участват финансови институции и правоохранителни органи от 26 държави.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисион. Според статистика на Европол в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност – например онлайн и телефонни измами, измами при електронна търговия, подмяна на сим карти и др.

Тази година са установени 10 759 лица „финансови мулета“ и 474 лица, които ги набират – двойно повече от миналата година, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 1 013 лица, сочат данните на Европол. В хода на кампанията са инициирани 4 659 разследвания. Повече от 2 800 банки и други финансови институции и компании за компютърни технологии спомагат за докладването на над 10 736 неправомерни транзакции, довели до загуби на стойност 100 млн. евро, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 32 млн. евро.

В България през 2023 г. жертвите от тази престъпна дейност са 102, което е три пъти повече в сравнение с предходната година. С помощта на банките в страната са установени 358 неправомерни транзакции – над тройно повече от миналата година, като са предотвратени щети на стойност над 100 хил. евро.

#Не Бъди Муле

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Измами има чрез постове в социалните мрежи, съдържащи примамливи предложения за работа, обещаващи лесно забогатяване.

Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.

Банковият сектор в България подкрепя усилията на правоохранителните органи и си сътрудничи активно с тях за предотвратяването и разкриването на финансови престъпления, свързани с изпирането на средства, придобити от незаконна дейност. Банките имат строги правила и изисквания, чрез които идентифицират своите клиенти, на което се дължи и доверието, с което се ползват сред потребителите на финансови услуги

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster