700 деца от 5 държави посрещнаха заедно Великден в Босилеград

 

Близо 700 деца от България, Сърбия, Молдова, Македония и Украйна посрещнаха заедно Великденските празници по време на Международния детски фестивал, който се проведе за 24-ти пореден път в град Босилеград. Инициативата се осъществи с подкрепата на Българска банка за развитие, както и редица български институции и неправителствени организации.

Петдневното събитие предложи богата културна и забавна програма, като турнир по чупене на яйца в две възрастови категории, конкурс за детска рисунка, изложба на играчки, концерти и фолклорни спектакли на танцови ансамбли от България, Сърбия, Молдова и Украйна. Като част от усилията на организаторите за засилване на културния обмен между държавите, бяха организирани тематични екскурзии до Рилския манастир и до Власинското езеро в Сърбия.

Фестивалът ежегодно привлича деца от български общности както от страната, така и от българските диаспори, като сред целите на събитието е съхранението на обичаите и традициите на Балканите. Инициативата е отличена от програмата на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа“ и е носител на знака EFFE, като се нарежда сред най-добрите фестивали на континента.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster