Банковата система в България е в много добра форма

Банковата система в България е в много добра форма

07.12.2020

Инвестиционната активност ще бъде тази, която ще даде конкурентни предимства на една или друга икономика, коментира главният икономист на ББР Илия Лингорски в интервю за Bloomberg TV Bulgaria. 


Според него COVID- кризата завари банковата система в България в много добра форма - с много висока капиталова адекватност, с намаляващи допреди кризата кредити в затруднение, с реализирани високи печалби през периода 2017-2019 г. Всичко това позволява настоящата ситуация да се посрещне без сътресения във финансовата система.

“Българската банкова среда не само посрещна тази криза в добро състояние, но и сплотеността в системата расте”, отбеляза Лингорски. "Доверието в българската банкова система по никакъв начин не е засегнато, напротив - тя дава всички сигнали, че независимо от трудностите, които ще понесем и споделим заедно, именно банковата система ще бъде главен фактор в периода на възстановяване след кризата".

Финансистът коментира и мерките, въведени в сектора след удара на пандемията.

“Наблюдението ни досега е, че българският бизнес много разумно и рационално претегля опциите си и възможностите от какво да се възползва, особено когато става дума за ликвидна подкрепа”, посочи Илия Лингорски.

Той коментира и как корона-кризата ще се отрази на пътя на България към еврозоната.

“Имаме всички условия, ако възстановяването доведе до това от 2022 г. да сме в режим на ускорено догонване на страните в еврозоната, престоят ни в ERM II да е по-кратък”, каза главният икономист на ББР.

Илия Лингорски коментира и конкурентните предимства на страната ни. Според него те са свързани с много високата степен на финансова, банкова и фискална дисциплина.

“Инвестиционната активност ще бъде тази, която ще даде конкурентни предимства на една или друга икономика”, заключи той.

Целия разговор с Илия Лингорски можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster