14.09.2023 Цанко Арабаджиев пред БТА: България е на второ място по привлечени инвестиции от Фонда "Три морета"

България е на второ място след Полша по привлечени инвестиции от фонда "Три морета". Усвоените пари са около 150 милиона евро от общо 1 милиард във фонда. Това каза в Бургас Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор в Българската банка за развитие (ББР), който е в ръководството на Инвестиционния фонд към инициативата "Три морета“ (3SIIF).

Първата директна инвестиция е насочена към пристанището "БМФ Порт Бургас". Тепърва там ще се инвестират около 70 милиона евро в разширение на порта - ще се строят нови терминали за контейнери, терминал за петрол, за природен газ.

"Идеята е много по-голяма част от товарите, които в Черно море сега ни подминават и отиват в румънското пристанище Костанца, да минават през Бургас. Това е изключително важно за нашата икономика, защото всеки един кораб, който влезе и разтовари тук, означава приходи за Морска администрация, това е ДДС, това е мито, приходи за БДЖ, за частните превозвачи и т.н", обясни Арабаджиев и посочи, че самият факт, че бургаското пристанище ще бъде развито да такава степен, че може да се конкурира с това в Констанца е огромен успех за България.

Другата инвестиция от фонда "Три морета" е насочена към компания, която се занимава с фотоволтаици. Засега имаме работещи 60 мегабата. До две години ще бъдат 500 - това е една четвърт от АЕЦ "Козлодуй", коментира  Арабаджиев.

По думите му България печели по три различни направления по инициативата "Три морета" – участието ни в геополитическия съюз, директната ни инвестиция в размер на 20 милиона евро, която ще се удвои, и трето - приличането на инвестиции в България, което означава много работни места и приходи за хазната.

Той обясни, че фондът "Три морета" е една инициатива от Централна и Източна Европа, с която се цели страните, които участват в него, да ускорят своето развитие и да достигнат тези от Западна Европа.

"Има много различни оценки относно това какво ни трябва. Идеята е чрез частно партньорство различни инвеститори да могат да припознаят тези инвестиции като инвестиционна възможност - да инвестираш в път, в пристанища и после да изкараш пари от това. Всъщност така се създаде фондът, който е в размер на един милиард евро, като целта е да инвестира в проекти по три основни направления – транспорт, дигитализация и възобновяеми източници. Да се покаже на частните инвеститори, на пенсионните фондове, на застрахователните, че това всъщност е клас "актив", където може да се инвестира и да се печели", заяви Арабаджиев. Той информира, че фондът е почти изчерпан и е време да започне да се мисли за друг следващ такъв по наша българска инициатива.

"Преди две години аз лично представих на колегите от "Три морета" идея за нов иновационен фонд. Хареса им, прегърнаха идеята. Миналата седмица в Букурещ обявиха създаването на следващия нов иновационен фонд, който пък ще инвестира в компании, които са в сферата на иновациите, дигитализацията. Тук сме отново първи – Министерството на иновациите и растежа в България, което е принципал на ББР, изрази подкрепа за това, така че нашата страна най-вероятно ще се включи и в тази инициатива", заключи Арабаджиев.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster