11.10.2023 Илия Караниколов: ББР планира нови гаранционни продукти в областта на зелените инвестиции и инфраструктури

Председателят на УС и изпълнителен директор на Българската банка за развитие Илия Караниколов се включи в дискусията „Гаранционни и финансови инструменти в подкрепа на бизнеса“ по време на международната конференция SIMExpo 2023. Двудневният форум се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската търговско-промишлена палата. В програмата се включиха финансиращи институции, инвестиционни и гаранционни фондове и инвеститори, които представят своите продукти в подкрепа на бизнеса.

„Фокусът на нашата подкрепа като прилагащ партньор по програма InvestEU ще бъде насочен към устойчиво и зелено финансиране, иновации, дигитализация, културни и творчески индустрии. С участието на ББР в европейския ресурс ще подпомогнем малкия и средния бизнес за преодоляване на пазарните несъответствия в тези ключови области“, заяви Илия Караниколов.

Със съдействието на Европейската инвестиционна банка ББР се фокусира върху засилване капацитета на банката за прилагане на зелените политики, каза още той.

Представени бяха и рисковете, които банката е готова да поеме в гаранцията предвид ползата на зелените инвестиции за националната икономика и ЕС.

В синхрон с политиките за предотвратяване на изменението на климата, ББР подготвя и три гаранционни продукта в областта на зелените инвестиции и устойчивата инфраструктура - за проекти в областта на управлението на отпадъците, опазване на водите и въздуха, за проекти в областта на мултимодалния транспорт и продукт за водния сектор, насочен към намаляване разходите за енергия и осигуряващ възможности за инвестиция в зелена енергия.

В резултат на активната си дейност в ключовите за Европа направления през 2022 г. Банката за развитие постигна обнадеждаващ напредък: 13% от отпуснатите кредити са за зелени проекти и са инсталирани 18 MW мощности от ВЕИ.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster