18.10.2021 Илия Лингорски: Няма успешен изход от икономическата криза без мащабни инвестиции в инфраструктурата

Интервю на главния икономист на Българската банка за развитие за в. "Строител" в рамките на XIV Национална конференция по транспортна инфраструктура

 

Г-н Лингорски, участвахте в откриването на XIV Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие. Кои бяха основните теми, които засегнахте?

Първо искам да поздравя организаторите за отличната работа за осъществяване на събитието въпреки сложното положение в цялата страна заради пандемията. Форумът е ключов, защото определя перспективите за инвестиции и развитие в транспортната инфраструктура. Няма успешен изход от системна икономическа криза без интензивна, таргетирана и мащабна програма за инвестиции в транспортната инфраструктура. Националната конференция се превърна във водещ форум, който задава тона за стратегическите направления, по които трябва да се работи у нас.

Успяхме да обсъдим и Инициативата „Три морета“. Говорихме за нуждата от свързваща инфраструктура между страните, особено в региона. Търсихме и възможности как през следващите 10 г., синхронизирайки усилията на всички страни и нови членове на ЕС, заедно да направим така, че да постигнем догонващо развитие на нашата свързаност по отношение на транспортната и енергийната инфраструктура. „Три морета“ ще ни помогне да го реализираме.

Получи се една много експертна дискусия, продължение на Срещата на върха на Инициативата в София през юли, домакинствана от президента Румен Радев. Тази експертиза е необходима сега не просто за да имаме по-добро разбиране на целите на Инициативата, но и да преминаваме все по-активно към конкретни практични стъпки. Важен е инвестиционният фонд към Инициативата „Три морета“, в който нашата страна е представена чрез акционерното участие на ББР.

Имаме идеята да създадем втори фонд, който да бъде в подкрепа на иновациите и компаниите с много висока добавена стойност. Това е един от начините да привлечем младото поколение към тази голяма възможност за развитие в икономически и социален план, която безспорно предстои за нашата страна в контекста на Инициативата „Три морета“.

Как според Вас се отрази пандемията на сектор „Строителство“?

Със сигурност ситуацията с COVID-19 се отрази на всички браншове, строителният не направи изключение. Някои отрасли бяха по-тежко засегнати. Заради това е много важно постигането на висока степен на ваксинация. Виждаме, че в други европейски страни хората подходиха с по-голям ангажимент, и аз призовавам всички читатели на в. „Строител“, които все още не са имунизирани, да го направят при първа възможност.

Строителният бранш доказа своята гъвкавост в момент на глобални кризи, когато се разкъсват вериги на снабдяване. Тук говоря и на европейско ниво. Постигането на по-устойчиви и по-силни вериги на снабдяване на регионално ниво открива нови перспективи за развитие на българските компании. Това е особено валидно в строителния бранш.

Какви са приоритетите на ББР до края на годината?

В момента банката приключва процес на актуализация на тригодишната си стратегия. Основен фокус е подкрепата за малки и средни предприятия, както и програмите, които са насочени към възстановяване след кризата, предизвикана от пандемията. Само преди дни обявихме няколко нови програми съвместно с Европейския инвестиционен фонд и подкрепени чрез неговия инструмент „Паневропейски фонд“ в помощ на предприемачите в креативните и творчески индустрии. Те бяха особено силно засегнати от пандемията и поради характера на ограничителните мерки. ББР има уникална роля в рамките на банковата система на България, особено по отношение на стартиращия бизнес, и такава е дейността на някои от дъщерните ни дружества. Поставяме силен фокус на това.

Вече е на ниво изпитание новата бета версия на дигиталната платформа на ББР, която ще дава достъп на българските предприемачи във всяка точка на страната да могат да реализират целия процес от подготовката на проекти и подаване на заявления за кредит до получаване на финансовите средства по банковите сметки на дружествата от своя компютър или мобилно дигитално устройство без да е необходим какъвто и да е физически контакт по време на целия процес.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster