Банкиране

07.12.2023 Иван Церовски, ББР: Ако клиентите ни се провалят, това означава, че не сме си свършили работата

В навечерието на банкерския празник си припомняме правилото, че  това е професията, която управлява не просто пари, а доверие и правим проверка дали сме се справили добре. Тази година със задоволство може да кажем, че усилията ни са имали резултат: 

- Към края на октомври 2023 г. ББР е отпуснала  като кредити 108 милиона лева.

- Печалбата за 10-те месеца е около 35 милиона лева.

-  Имаме едно от най-добрите съотношение между разходи и приходи за банковата система – 34,5%.

Още за банката и банкерството от интервюто на  Виктория Бочевска от „24 часа „ с Иван Церовски:

 

- След много дебати за ролята на ББР, успя ли банката да се превърне в институция, подкрепяща малкия и средния бизнес, г-н Церовски?

Да, наистина това е нашата цел – не само на ръководството на банката, но и на правителството. Към края на октомври 2023 година са отпуснати 108 милиона лева нови кредити само за малки и средни предприятия, които са нашият фокус от миналата година. Това е рекордна сума за банката. Имаме и много нови програми и продукти, които са насочени изцяло към тези предприятия. Подпомагаме  ги и при кандидатстване по европейски програми и усвояване на европейски средства. 

- Какви са резултатите на ББР за тази година? 

Печалбата ни за 10-те месеца е около 35 милиона лева. Имаме едно от най-добрите съотношение между разходи и приходи за банковата система – 34,5%. Това показва, че добре използваме активите и средствата, с които разполагаме и генерираме възможно най-много приход за държавата. 

- Къде и как виждате банката в близко бъдеще?

ББР ще продължи да подпомага предимно малките и средните предприятия. Важна посока в работата ни е сътрудничеството с международни финансови институции. Тази година подписахме два договора с Европейската инвестиционна банка и с Банката за развитие на Съвета на Европа на стойност 700 милиона лева за финансиране. Това е сериозно признание за ББР. Станахме също прилагащ партньор на Европейската комисия и получихме гаранция по програмата InvestEU, която е на стойност 125 млн. лева. Смело мога да кажа, че 2023 г. е тази, която поставя в нов мащаб сътрудничеството с международните институции. 

- Имате 18 години опит в сферата на банковото дело. Кое е най важното, което научихте? 

На първо място това е доверието – както нашето към клиентите, така и тяхното към банковите институции. Защото кредитът реално не се плаща от фирмата, а от човека, който стои зад нея. Неизменно след това идва професионализмът. Банкерите не просто трябва да сме добри финансисти и да прогнозираме числа, от нас се иска да сме креативни и адаптивни. Светът се променя динамично, а с него и нуждите на потребителите и нашият подход.

На 6 декември банкерите имат професионален празник. Добре ли управляват парите ни?

Пред банкерите има големи предизвикателства заради пандемията, войната в Украйна и напрежението в Близкия Изток. Тези събития оказват влияние на само на международните пазари, но и на местно ниво. Това прави работата на банките много по-трудна. Повишава се рискът клиентите да не могат да си платят кредитите, бизнесът да навлезе в нова криза, инфлацията да се покачи. Надявам се, че както ние, така и колегите приемат сериозно тези предизвикателства, защото ако клиентите ни се провалят, означава че ние не сме си свършили добре работата. 

- Ако трябва да довършите изречението един банкер трябва да бъде..., какво бихте казали?

Непоклатим! Защото трябва да носи сигурност на всички – и на клиентите,  и на акционерите, които са му доверили за управление своя капитал. Това е така още от създаването на нашата професията, когато банкерите са били пазители на златото и авоарите на богатите търговци. И днес то все така продължава да е валидно.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster