21.02.2024 Иван Церовски участва във форума "Привличане на инвестиции и финансиране - възможности за общините"

„За своя четвъртвековен опит Българската банка за развитие е подкрепила над 26 хиляди компании за общо 7,3 млрд. лева. Нашата мисия е да бъдем максимално близо до малкия и средния бизнес и да му помагаме да расте“, това заяви изпълнителният директор на банката Иван Церовски по време на форума "Привличане на инвестиции и финансиране - възможности за общините".

Събитието се проведе в София Тех Парк и бе организирано от БАИ, със съдействието на Министерството на иновациите и растежа. Целта му е да се създаде координирано сътрудничество между местната власт и структурите на МИР за реализирането на инвестиционни проекти.

Във форума се включиха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, изпълнителният директор на БАИ Мила Ненова, главният директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ Радослав Ризов, изпълнителният директор на Тракия икономическа зона Пламен Панчев, кметове на общини, областни управители и общински съветници.

Иван Церовски направи обзор на постигнатото от ББР през 25-годишната й история и представи нейните актуални и предстоящи проекти.

„През 2023 г. банката постигна 70 процента ръст на новия си бизнес на годишна база – близо 150 млн. лева. Разработваме финансови продукти, които са адекватни на нуждите на предприемачите", обяви изпълнителният директор на ББР.  

Той представи възможностите, които дава инструментът за ускорено усвояване на европейски средства.

"Това е много успешен продукт на ББР, първата ни кредитна програма, която бе разработена изцяло в синхрон с бизнеса. Чрез нея осигуряваме достъп до ресурс за реализацията на проекти по европейски и национални програми, като улесняваме фирмите, срещащи затруднение да стартират дейността си поради липса на мостово или допълващо финансиране“, обясни Церовски.

Едни от най-интересните програми на банката са по линия на програмата Invest EU, която предлага директни кредити до 2 милиона евро. Проектите трябва да са по направленията "Устойчивост", "Конкурентоспособност" и "Иновации и дигитализация". Осигуряват се и микро кредити до 50 000 евро.

Без аналог на българския пазар е предоставяното от ББР финансиране до 5 млн. лева на земеделските производители.

„Банката разработва и новаторски продукт за финансиране на болници. Той е много важен за развитието на инфраструктурата по места и се надяваме да има успех тази година“, каза още изпълнителният директор на ББР.

Става дума за предоставяне на кредитна линия или на инвестиционен кредит при максимален срок от 10 години. Обезпеченията за оборотен кредит ще се гарантират с вземанията на кредитополучателя по договора му с НЗОК.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster