23.12.2021 Живко Тодоров: Създай фирма по твоя размер и продавай от вкъщи

Интервю с изпълнителния директор на ББР за сп. "Мениджър"

BUSINESS BOOSTER е най-новата платформа в помощ на предприемачите. Разработена е от Българската банка за развитие в помощ на малките, средните и стартиращите предприятия. Предлага консултантски и финансови услуги, както и академия със съвети за реализацията на продукцията, посочва Живко Тодоров, инициатор на дигиталния проект и изпълнителен директор на банката

Г-н Тодоров, какъв е пътят от идеята за започване на нов бизнес до превръщането й в успешна малка фирма? По ваши наблюдения кога един млад човек се престрашава да направи първата крачка – регистриране на фирма, наемане на първи служител, първа продажба?  

Казват, че вярата прави първата крачка и това отчасти е така. От опит обаче ще ви кажа, че има три варианта човек да стартира собствен бизнес. Първият е да си млад и пълен с идеи и енергия. Вторият – да си натрупал достатъчно километраж и да искаш да се отделиш, като продължиш сам. А третият, да си бил принуден да го направиш – немалко успешни бизнеси са стартирали вследствие на криза или катаклизъм. Без значение в която трите хипотези е човек, за да стартира собствен бизнес, зад него е застанала вярата, че може да успее.

Нагласата е изключително важна в случая. Бих добавил, че ако човек е подготвен, че няма да е лесно, че ще има трудности, спадове и върхове, но въпреки това е готов да се посвети на 100%, то тогава половината работа е свършена.  


Въпреки всички условности: Коя е средната сума, която е необходима за стартиране на нов бизнес от човек с малък или без опит през 2022? В тази връзка как банката ще претегли риска спрямо възможностите, когато вземате решение с колко и по какъв начин да финансирате проекта?  

Зависи какви средства му трябват на един начинаещ бизнес – дали заем или капитал? Ако говорим за микрокредит, той обичайно е между 35 и 50 хил. лева. Като се има предвид, че предприемачът трябва да вложи поне още 20% собствени средства, мисля че е реалистично човек да стартира с между 50 и 70 хил. лева. Когато обаче търси допълващ капитал в по-големи размери – обичайно IT компаниите са такива, винаги е по-удачно да се търсят небанкови решения, като venture фондовете или „краудфъндинг“ платформите. В Business Booster сме посветили цяла тема за това.


Как се роди идеята за BUSINESS BOOSTER?

Още когато влязох в ББР като част от ръководството й, установих колко трудно банката може да достига до клиентите си, тъй като не разполага с клонова или агентска мрежа. Бизнесът в България не е само в столицата и трябваше да намерим адекватен начин да я „отворим“ за компаниите в цялата страна. В 21-ви век няма по-естествено решение от това да направиш достъпа до банката дигитален. Като това трябва да обхваща пълния цикъл от кандидатстване до отпускане на заема и усвояване на средствата. Сами разбирате, че заради сигурността на транзакциите трябваше да изградим изцяло нова платформа, която да позволява електронна идентификация на всяка една компания. Освен самия дигитален кредитен процес, платформата предоставя и много знания – за един предприемач е важно да знае, че има един „пул“, в който може бързо да потърси информация как да регистрира фирма, как да маркетира продукта си. И най-важното – тази платформа ще се подобрява и развива във времето, като се адаптира към новостите и към нуждите на бизнеса. А скоро ще е готова и апликацията й за мобилни телефони.

 

Дигиталната платформа Business Booster включва няколко основни компонента: бизнес академия, онлайн кандидатстване за кредит и Е-маркет. 
Бизнес академията предлага различни наръчници с ясна и конкретна информация по темите, които най-често притесняват предприемачите – „Как да регистрирате фирма“, „Социално осигуряване“, „Как да финансирате бизнеса си“ и др. Подготвили сме няколко интересни видео уроци, главен герой в които е нашия чат-бот Вики. Публикували сме също финансов речник и дигитална библиотека с необходимите на бизнеса декларации и документи. Но може би едно от най-полезните неща в тази секция е нашият Business Plan Wizard, тъй като изготвянето на бизнес план често затруднява предприемачите. С него лесно и удобно се генерира отлично структуриран бизнес план, който може да се ползва за кандидатстване за финансиране в различни институции. 
В раздела за финансиране потребителите могат да разгледат различните инструменти, които предлагаме, да се свържат с кредитен експерт при необходимост и най-важното – в момента се разработва функционалността за отпускане на кредити изцяло онлайн. 
Голямото ни желание е да дигитализираме максимално услугите на банката. И вместо да откриваме нови офиси, инвестираме в онлайн функционалности, които да ни направят по-гъвкави и по-ефективни. 

Описание на онлайн магазина 

Амбицията ни беше да съкратим пътя между бизнеса и потребителите и да предложим на предприемачите място, в което лесно, бързо и напълно безплатно могат да създадат онлайн магазин. За него е необходима само регистрация в платформата и сключване на типов договор, за да се убедим, че създателят на магазина е реалният собственик на бизнеса. 
Самото създаване и управление на Е-маркета е изключително лесно, не изисква никакви допълнителни технически умения, а предлага всички необходими функционалности. Дизайнът е съвременен и адаптивен към всякакви мобилни устройства като дава възможност за персонализиране спрямо нуждите на конкретния бизнес. Има вграден модул за издаване на фактури, възможност за проследяване на поръчките и генериране на отчети спрямо изискванията на НАП.   

Чатботът

Водач през платформата е нашият чатбот Вики (Виртуално-Информативна-Кибер-Икона), около който имаше много емоции и противоречия. Спряхме се на 3D анимиран образ не само защото такива са актуалните тенденции, но и защото ни се искаше тя да е максимално user friendly и да създава приятна среда за обучение и развитие на бизнеса. Разбира се, само приятната визия не е достатъчна. За да е полезна на предприемачите, Вики е в постоянен процес на обучение, като ежедневно се увеличава броят на въпросите, на които може да отговаря.  
 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster