ББР подкрепи издигането на българското знаме на 1430 м височина

ББР подкрепи издигането на българското знаме на 1430 м височина

Най-високото знаме в Европейския съюз бе издигнато в подножието на родопския връх Рожен - там, където се организира Роженският събор. Пилонът му е с височина 111 метра в чест на годишнината от Освобождението на Родопите.

Съборът е емблематичен със самобитния гайдарски състав „100 каба гайди“ и надпяването, което се провежда от десетилетия. Той датира от края на 19-и век като място за родова среща на хората от три изкуствено разделени села - Проглед (от българска страна), Момчиловци и Соколовци (от турска).

Тогавашната граница между България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Следващите поколения родопчани утвърждават традицията за събиране на всички земляци, разселили се в Родопите и страната.  

От 2015 г. традицията на Роженския събор е продължена от Национален събор на народното творчество и животновъдство, организиран от сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

По идея на сдружението през 2022 г. бе стартирана национална кампания за позициониране на националното знаме на 1430 м височина на Роженските поляни. Българската банка за развитие подкрепи инициативата за издигането му като символ на националните традиции и духовното послание за следващите поколения. Церемонията по откриването на символа се проведе през юли 2023 г.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster