ББР подкрепи откриването на уникален музей в Родопите

ББР подкрепи откриването на уникален музей в Родопите

Експозицията беше открита заедно с Националния гайдарски събор „Апостол Кисьов“ 2022

Когато засвири, сякаш запява планината. От векове родопската гайда изпълва душите и простора на Родопа, а звукът й може да разпознаем сред множеството нейни посестрими от нашата и други земи.

Тя вече има свой „дом“ в селото на прочутия фолклорист Апостол Кисьов. Именно той възражда гайдарската традиция, създава, ръководи и дирижира легендарните “100 каба гайди“.  Точно преди 50 години, през 1972-ра, на Роженския събор Кисьов създава и дирижира истинско чудо - оркестър от 300 гайди и народен хор от 3500 човека.  Вдъхновеното дело на фолклориста обяснява желанието на неговите наследници да създадат първия Музей на гайдата. Той трябва да  разказва и пази тази традиция.

Събирането на експонати, свързани с гайдарството, се случва от години в читалище „Пробуда“ в с. Стойките. Фондът ще продължи да се обогатява. Дарителите са от цялата страна, а Българската банка за развитие осигури финансова подкрепа за създаване на самата експозиция.

Музеят съчетава традиционна експозиция с интерактивни елементи. Така се осъществява емоционална връзка чрез звуково-визуалното представяне. Идеята е тук да се представя всичко, свързано с гайдарското изкуство - работилница,  клипове за подготовката на материалите за изработката на гайдите, литература от преподаватели от музикалните училища, снимки, автобиографии, музика, която може да се слуша. Сред експонатите е и първата гайда на Апостол Кисьов.

Ако имате пътуване до Смолян, Пампорово или Широка лъка, не пропускайте да посетите  тази експозицията и да си спомните, че нейният звук изпраща в космоса силата на българската музика и традиция като част  от музикалните  записи на борда на „Вояджър“ – космически апарат, изстрелян през 1977 г.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster