ББР подкрепя скритите таланти на България

ББР подкрепя скритите таланти на България

Образователен проект дава шанс на талантливи деца, лишени от родителски грижи да влязат в университет и да се реализират професионално

Те са деца и младежи, лишени от родителски грижи, с увреждания или от социално слаби семейства, и искат да споделят с някого своите мечти и желания. За щастие поне в дните около Коледа има с кого...

Операция „Плюшено мече“

Тя започва като гражданска доброволческа инициатива преди 14 години с подаръци за 40 деца от един дом.

Днес Операция „Плюшено мече“ е сдружение в обществена полза, което не просто връща Коледата на тези деца всяка година, но развива уменията на талантливи младежи в неравностойно положение. Гражданската организация разчита на близо 20 000 дарители годишно, сред които е и ББР и мрежа от 250 доброволци в 150 населени места. „Имаме прекрасни хора във всеки регион, помагащи безвъзмездно, така че всяко дете да получи своя коледен подарък. Благодарение на тях през изминалите години до децата в неравностойно положение в цялата страна са достигнали почти 74 хиляди коледни подаръци“, обяснява Михаела Стойкова, основател и ръководител на сдружението.

В организацията приемат за свой дълг да са част от живота и бъдещето на тези деца. Затова преди 5 години започват целогодишната менторска програма „Скритите таланти на България”, която Българската банка за развитие подкрепи през тази година. Това е образователен проект, който дава шанс на талантливи деца, лишени от родителски грижи, и младежи в риск да влязат в университет и да се реализират професионално. 

Програмата предоставя достъп до частни уроци, семинари, работилници, лагери и конкурси, работа с индивидуален ментор, стипендии, учебници, техника и екипировка, психологическа подкрепа, кандидатстване във ВУЗ, намиране на стаж или работа и всичко необходимо. Благодарение на дарителите през програмата вече са минали 28 талантливи младежи от Бяла Слатина, Елхово, Габрово, Велико Търново, Ново село, Пловдив и с. Зелеников, които вече учат мечтаните си професии.

Сред тях са Крис, който изучава народни танци в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив,  Дани, приета „моден дизайн“ във Варненския свободен университет, Алекс, Лазар и Илия, вече студенти в Националния военен университет „Васил Левски“, Полина, която учи ветеринарна медицина в Тракийския  университет, Сони - приета математика и информатика в Техническия университет, и Стивън, студент по японска анимация в НБУ.

Още 10 момчета и момичета в неравностойно положение се готвят за кандидатстване през тази година благодарение на подкрепата, която получава гражданската организация. Стискаме палци на децата и на доброволците от „Плюшено мече“ и до нови срещи!

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster