Българска фирма за музикални кутии без конкурент в Европа

Млада германка открила латерна с любимата на приятеля й песен в български сайт

 

За да изненада приятеля си с оригинален коледен подарък, млада жена от Германия започва да търси в интернет музикална кутия, която да изпълнява любимата му песен на Бийтълс. След дълго ровене из всевъзможни сайтове от различни държави, попада на идеалния подарък на интернет-страницата на българска фирма.
"Момичето ми разказа, че искало да му направи романтичен подарък и беше страшно щастлива, че е намерила любимата му мелодия, вградена в кутийка. Бил съм единствен в целия свят“.
Това разказва Венцислав Николов - собственик на "Ве Ем Арт Комерс", фирма за производство на дървени музикални кутии с механични латерни.
"Германката се трогна, че за сравнително малка сума съм положил толкова усилия. Лично се заех и изпратих единичната бройка", споделя Николов.
Фирмата му е първата специализирана за търговия с Tin Toys. Стартира дейността си преди пет години и предлага ламаринени играчки на хората, които си спомнят с носталгия за детските си години. Артикулите са репродукции на добили световна популярност детски играчки през 40-те, 50-те и 60-те години на миналия век.
Впоследствие обаче Венцислав Николов решава да промени концепцията, захващайки се с производството на дървени музикални кутии с механични латерни.
Имаше търсене на латерни в дървени кутии по най-различни поводи, основно за подаръци, припомня си началото предприемачът.
Появяват се и първите клиенти на едро, които желаят да се сдобият с по-големи количества от романтичните сувенири. И става ясно, че е необходим производствен капацитет, тъй като вносът можел да задоволи едва половината от търсенето.
Когато получава поръчка от 2000 бройки, се наложило клиентите да чакат няколко месеца. "Те бяха недоволни от забавянето. Тогава се замислих какво мога да направя и започнах да се оглеждам - кой може да ми помогне, как се прави лазерно гравиране и т.н.", обяснява Венцислав Николов. Решава да се сдобие със собствена машина за гравиране. Тя обаче е скъпа, а предприемачът не разполага с достатъчно средства.
"Със съпругата ми решихме, че ще действаме сами. Премерихме силите си, видяхме с какво разполагаме и какво можем", казва Николов. Той провежда срещи с няколко банки, но идеята му за нов бизнес не била разбрана. В този период със съпругата му изчисляват какви гаранции могат да дадат и доколко им стигат възможностите.
"Едните директно ме отрязаха. Вторите поискаха като обезпечение монолитен апартамент. Той трябваше да бъде два пъти стойността на кредита и поискаха прекалено висока лихва - 12,8%. Тогава открих Микрофинансиращата институция „Джобс“, дъщерно дружество на Българската банка за развитие и нещата се случиха", разказва предприемачът.
"Занесох мостри на музикалните кутии, а експертът в МФИ „Джобс“ много хареса идеята ми и обясни какви документи да подготвя. Така започна нашето партньорство. От самото начало от банката бяха доста позитивни", признателен е Венцислав Николов.
След като получава парите, той поръчва машината и само след три месеца установява, че бизнесът му е потръгнал с бързи темпове.
Цехът за изработката на музикалните кутии се намира в софийското село Лозен. Машината има капацитет около 2500 кутии на месец. За производството се набавя качествен шперплат от български доставчици. Николов успял да намери и красиви байцове в село Селище, близо до Априлци. "Правят ги едни момчета, без никаква химия, изглеждат чудесно и са в приятни цветове. Вършат ни идеална работа", обяснява предприемачът.
В момента фирмата му зарежда с музикални кутии най-големите вериги книжарници в България. Работи и с няколко сувенирни магазини. Латерните могат да бъдат открити на входа на Клисурския манастир, в магазини в Троян, Велико Търново, София и Пловдив.
Предлагат се кутии с красиво изображение на Клисурския манастир или на храм-паметника Александър Невски. Фирмата майстори и специализирани по поръчка - с имената на младоженци или с картинка за рожденик. Всяка кутия е с различна мелодия.
"Ако ще е подарък за мъж, предпочитат мелодията от "Кръстникът", наскоро се сдобихме и с „Малка нощна музика“ на Моцарт. Асортиментът ни от филмови мелодии също е голям. Абсолютен хит са саундтраковете на Хари Потър, Игра на тронове и Междузвездни войни", обяснява Венцислав Николов.
Очаква през тази година да получат и повече поръчки за корпоративни подаръци. "В цяла Европа нямаме конкурент. Една германска фирма също изработва латерни, но кутиите й са от картон", добавя бизнесменът. Фирмата му изнася в Чехия, правят опити с малки пратки и за Австрия.
Едно от сигурните доказателства, че бизнесът му е успешен, е оценката на тригодишната му дъщеричка. "Тя знае как да пусне мелодия, но няма любима. Слуша всичко, което попадне на нивото на ръцете й", шегува се Венцислав Николов.
Той не е притеснен, че бизнесът му може да пострада от конкуренция. На въпроса какво би правил, ако се появи друга фирма със същата дейност, предприемачът се усмихва: "Да заповяда. Аз съм 5 години напред".

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster