Чудесата на пчелния хляб - успешен бизнес-проект, подкрепен от ББР

Единственият производител на пчелен хляб у нас - Тодор Карагьозов от Сливен, гради успешния си бизнес с подкрепата на Микрофинансиращата институция Джобс, част от Групата на Българската банка за развитие.


За пчелния хляб казват, че е алхимията в природата. Учените още търсят формулата на този уникален продукт, който увеличава с 30% спортните резултати, съдържа хормон на растежа и лекува проблеми с потентността при мъжете.
Със сигурност се знае само, че е резултат от дейността на пчелите, обединяващ всички компоненти в природата, необходими за човешкото съществуване - аминокиселини, въглехидрати, фитохормони, витамини и минерали в голяма концентрация, както и над 50 живи фермента от групата на лактобациликус. У нас засега пчелният хляб се продава само онлайн и то от един производител- Тодор Карагьозов от Сливен
Той работи със световни шампиони, професионални спортисти, деца и възрастни.

„Продуктът е много силен и концентриран", казва Карагьозов. Представлява гранули във формата на шестоъгълна клетка и се получава, когато пчелата донася прашеца, обработва го със слюнка и така вкарва ферменти, добавя мед и го запечатва. След няколко седмици ферментация се получава природна здравословна бомба. Благодарение на нея спортистите повишават издръжливостта и бързината си, скъсява се и времето за тяхното възстановяване. Пчелният хляб съдържа и хормон на растежа, помагащ за изграждането на мускули. Той помага за синтезирането на тестостерон, а така се борят и проблеми с потентността. Вкусът на пчелния хляб е предимно сладък, има съвсем малко кисела и горчива нотка.

„Нарича се така, защото служи като хляб на пчелите - те го ядат още като ларви", споделя Тодор Карагьозов. Учените започват да го изучават, тъй като интересът им е предизвикан от непознат факт - след като започнат да го ядат, само за няколко часа пчелите порастват 1500 пъти. За да се сдобие с необходимите специални машини за извличане на веществото и с нужното финансиране за начинанието му, фермерът установил, че може да се обърне единствено към Микрофинансиращата институция ДЖОБС, част от Групата на Българската банка за развитие, тъй като фирмата му била нова, без никакви обороти и продажби, без история. При останалите банки не срещнал подкрепа, макар да твърдели, че помагат на нови фирми, „но реално това не се случва", казва Тодор Карагьозов. Експертите на ББР в Стара Загора взели присърце бизнес начинанието му. Сега Карагьозов продава продукцията си освен у нас и в Русия, където има мащабни университетски изследвания за ползата от пчелния хляб.

Предприемачът съчетава спорт, начин на хранене и търсене на полезна храна - да е жива, истинска, синтезирана и да дава най-полезните компоненти. Той се занимава и с винарство от около 20 години, но казва, че се интересува от живите продукти. „Има творчество в тях. Както гроздето се превръща във вино, така и хлябът, който се прави от квас, е жив. Това важи и за пчелния хляб", обяснява Тодор Карагьозов. Смята, че не трябва да има извличане или синтезиране, а да се прави напълно натурален продукт. „Има и фалшив пчелен хляб, макар истинският лесно да се познава по цвета и вкуса", предупреждава фермерът. Ментетата били от изкуствени силиконови или пластмасови пчелни пити. При тях няма ферментация, липсва киселостта, има и нетипична горчивина. Карагьозов ще прави и втори продукт за издръжливост на спортистите и за енергия. Той е изцяло негов иновативен патент, който може да вдигне многократно пчелното производство, давайки добра алтернатива на пчеларите. Особено напоследък с недобрите условия и ниските изкупни цени. Любопитен факт е, че образованието на предприемчивия сливенец няма нищо общо с производствената дейност. Завършил е богословие и смята, че вътрешната нагласа и спокойствието у човек могат да му донесат добро. „Така може да се види свързаност - бидейки богослов, аз искам да работя и продавам това, което е полезно за хората, имам чиста съвест. Занимавайки се активно със спорт, аз съм започнал да търся добавки и храни, които да ми помагат. Вече съм на 45 години, започнах да търся по-силни добавки, по-истински, по-полезни и така стигнах до пчелния хляб. Той наистина е най-силният и най-полезният. Но трябва и да обичаш това, което правиш, за да успееш", категоричен е Тодор Карагьозов.

 

Материалът е публикуван във в. "24 часа"

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster