Сурови зеленчуци

Модерно предприятие преработва зеленчуци в с. Долна Диканя

Един от най-големите проекти, подкрепени от Националния гаранционен фонд, се намира в село Долна Диканя, община Радомир. Предприятието е европейско както по замисъл, така и по изпълнение. Основната му дейност е преработка на сурови зеленчуци – картофи, моркови, зеле, лук – и тяхното пакетиране в различни разфасовки.

Собственикът на семейната компания „Елейа“ Георги Милев споделя, че е стартирал проекта, за да бъде конкурентен. „Ние сме производители на картофи и други зеленчуци. Разбрах, че ако не се сложи малко добавена стойност продукцията ни не е конкурентна, защото картофите от Германия, Полша и Франция са много по-евтини. Продуктите, които излизат от нашето предприятие, са обработени така, че да бъдат поднесени в свеж вид. Да не са замразявани, бланширани или консервирани, т.е. да се запазят всичките им полезни съставки“.

За да улесни потребителите, след пресните и преработените картофи „Елейа“ започва да произвежда и други зеленчуци, които се приготвят бързо и лесно, без нужда от предварителна подготовка. Предлага и разнообразни салати. Инвестицията в проекта е около 8 млн. лв., 50% от която е съфинансирана от Държавен фонд „Земеделие“. За финансирането е отпусната гаранция от Националния гаранционен фонд на ББР в максимален размер – 3 млн. лв. Предприятието е оборудвано с допълнителни екологични съоръжения. Фотоволтаичен парк на покрива произвежда електроенергия за собствени нужди, изградена е и пречиствателна станция, тъй като в района няма канализационна мрежа. Биологичните отпадъци от производството се преработват и се получава газ метан, с който се намаляват производствените разходи на цеха.

През последните години фирмата на Георги Милев бележи ръст с генериран оборот от продажби. „Елейа“ непрекъснато разширява портфолиото си с продукти, за да удовлетвори напълно изискванията на своите клиенти и бизнес партньори.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster