Успешен бизнес

Предизвикателство на върха на вилицата

„Вилица“ е термин в шахмата и означава ситуация, при която фигура на единия състезател заплашва едновременно две или повече противникови фигури. Без намек за заплаха, но пък с гросмайсторски финес, Иван Щипков - собственик на „Вилица и нож“, решава да разшири успешния си бизнес, „превземайки“ заведенията в съседство. В предизвикателствата се впуска с много решителност и подкрепа от ББР Микрофинансиране.

“Всичко, което би ми попречило да постигна дадена цел, слагам в кутия, залепвам я и я хвърлям през рамото си“. Цитатът е на едно от най-известните имена в кулинарното изкуство - Грант Акац. Явно днешният герой в рубриката „ББР Успехи“ Иван Щипков споделя същата философия. Защото изхвърлените кутии по пътя му не са една и две.

Дългогодишният стаж в областта на телекомуникациите му носи полезен опит, но също умора и желание за нова професионална реализация. Когато вижда обява, че се продава ресторант в емблематичния пловдивски квартал „Капана“, работната рутина в познатата сфера влиза в кутията, за да разчисти място на приключение в света на ресторантьорството. Така Иван става собственик на Monkey Burgers, ресторант, известен (както подсказва името му) със своите говежди, телешки и свински бургери.

Годината е 2020 и скоро след отварянето на заведението започва Covid пандемията, последвана от пълен локдаун. Очакванията за развитие на бизнеса пълнят следваща кутия, захвърлена през рамото. Ориентират се към доставки за вкъщи, но началото е много трудно. През юни същата година все пак се вижда светлина в тунела и вратите отварят за клиенти. С една малка промяна. „Маймуната си тръгна, остави след себе си само…  

Вилица и нож

С тази обява в социалните медии се дава старт на един от най-добрите ресторанти в Пловдив. Ребрандиран, с обновен интериор, но запазил емблематичните бургери в менюто си. Типичната американска кухня е допълнена с предложения от различни краища на света като фиш енд чипс, пиле „тандури“, наденички „медиа тера“, а също и много национални и регионални съставки. Намигване към традиционните български рецепти са домашно приготвените карпачо от сланина, туршия и кисели краставички. Ресторантът е ориентиран към home made концепцията, месото се мели на място, сосовете също са собствено производство. И явно това е успешен прийом, тъй като се сдобива с титлата „един от най-добрите ресторанти“, присъдена от Go Guide Awards 2022, които го нареждат на почетното второ място сред местата за хранене под тепетата.

Освен на добрия си екип, Иван държи и на добрите доставчици. Те са много и разнообразни, което „не е много практично, но пък гарантира добро качество“.

След три динамични години, през които „Вилица и нож“ печели не само награди, но и доверието на стотици клиенти, идва време спокойствието от създадената рутина да бъде затворено и запечатано в кутия, защото идва ред на поредното предизвикателство:

закупуването на ново място – Tables.

Ресторантът е действащ и се намира точно срещу „Вилица и нож“. С неговия собственик вече се познават и той гласува доверие на Иван, че ще развие добре бизнеса му. Кредит на доверие получава и от ББР „Микрофинансиране“, чието финансиране му помага да започне новото начинание. Според Иван Щипков „това е единствената банка, която отпуска финансиране на стартиращи фирми. Нямаш ли поне една година история, практически е невъзможно да получиш кредит от другаде“.

Идеята му за Tables е да се запази досегашният брънч , но да се добави и вечерно меню тип „френско бистро“ с малко на брой специални предложения.

Tables Day and Night

вече работи с новата си концепция и набира популярност. С неговите 10 души персонал, за Иван работят общо 30 човека - най-ценният му капитал. „Кухнята е жив организъм, не е перфектен, но може да се стреми към това“, споделя той. Приготвят и поднасят ястията с удоволствие, професионализъм и внимание към детайла, защото знаят каква сила носи добрата храна, особено ако е споделена в добра компания.  

Ако минавате край Пловдив, задължително се отбийте в заведенията на Иван Щипков и не забравяйте, че „човек не може да мисли, обича или спи хубаво, ако първо не е вечерял хубаво“.  

 

 

 

 

    

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster