Фотоволтаици Smart Energy

Първият еднорог в портфолиото на ББР

ББР стои зад успеха на еднорог - компания с пазарна оценка от над 1 млрд. долара.

Smart Energy е една от водещите европейски компании в областта на възобновяемата енергия. Тя има собствени фотоволтаични централи в България, Турция, Гърция, Румъния и Украйна, както и представителства в 9 държави.

Собственик на компанията е Халил Демирдаг. Днес той се радва на небивал успех в проектирането и строителството на соларни паркове.

Пътят към еднорога обаче не е лесен.

„През 2009 г. темата за зелената енергия току-що се беше появила в България. Банките и инвеститорите все още нямаха опит с инвестициите във фотоволтаични централи“, спомня си Демирдаг, който е с български корени. По това време Smart Energy е направила първите си стъпки в инвестициите в слънчева енергия.

„ББР беше заявила отношението си към зелените цели на Европа и бе готова да разгледа проекта ни. Срещнахме висококвалифициран екип, който разбираше материята, както подобава на Банка за развитие“, допълва предприемачът.

Проектът е един от първите големи от общо 20 MW,  построени в България през 2011 г. Резултатите са над очакванията и това начинание, финансирано от ББР, се превръща в една от първите сериозни стъпки за заличаване на въглеродния отпечатък на страната.

Халил Демирдаг е благодарен на банката за доверието и превръщането на добрите проекти в реалност.

„Оттогава ситуацията в страната и света се промени значително и вече не е трудно да се обсъжда финансирането на фотоволтаичен парк от 100 MW. Днес зад гърба си имаме изградени над 1 GWp централи в страната и чужбина, но първата винаги ще има специално място в сърцата ни“, признава собственикът на Smart Energy.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster