Главният икономист на ББР: Изпреварваме събитията и работим в помощ на хората и бизнеса

Главният икономист на ББР: Изпреварваме събитията и работим в помощ на хората и бизнеса

17.12.2020

Антикризисните мерки в подкрепа на засегнатите от пандемията хора и фирми са адаптирани към техните нужди. Това коментира в ефира на БНТ, в предаването "Бизнес.БГ", главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски.

Интересът към гаранционните програми на ББР за физическите лица и бизнеса е растящ, показват данните от търговските банки-партньори.

"Не чакаме събитията да ни догонят, а проактивно адаптираме програмите на правителството, за които ББР получи специален мандат", каза още Илия Лингорски.

Той коментира и темата за мораториума върху кредитите в условията на криза. Много фирми или физически лица се възползват от възможността да отложат кредитите си, за да печелят време. Според статистиката отложените до момента погасявания са в размер на близо 9 милиарда лева или около 15 на сто от всички кредити. Данните показват, че 90 000 фирми и домакинства са одобрени.

Какво предстои в банковата система? Според  главния икономист на ББР различното в тази криза е, че тя е напълно външна за финансовия сектор навсякъде по света и в същото време е синхронна.

"Когато кризата започна през март, българската банкова система беше в изключително добра форма и дори в момента основният капиталов буфер е над 20%", категоричен е икономистът.

Регулаторната политика е насочена натам, че капацитетът за кредити към бизнеса да се запазва и достъпа до финанси да е непрекъснат, обясни той.

"Мораториумът върху кредитите беше неизбежен в тази ситуация", смята Илия Лингорски. "Първо, той дава възможност на банките силно да прецизират рисковете и от друга страна, това е спокойствие за бизнеса да планира малко по-дългосрочно, за да може да се намалят вече техните рискове и да планират излизането си от този кризисен период".

Нашата банкова и финансова система е научена да оперира много дисциплинирано в условия на валутен фонд от много години. Така че бързо възстановяване на европейските пазари означава бързо възстановяване и за страната ни, показва анализът на главния икономист на ББР. Фактът, че финансовата ни система има достатъчно буфери, му дава основания да смята, че ще има бързо възстановяване.

Цялото интервю за това как се справяме в рецесията и каква е оценката на Илия Лингорски за Бюджет 2021 – вижте тук

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster