Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

ББР участва в eвропейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите „мулета“

За пета поредна година банките и правоохранителните органи провеждат кампания срещу кибер - измамите с финансов характер #НебъдиМуле

 


Българската банка за развитие се включи в европейската кампания за противодействие на схемите за изпиране на пари и набирането на „финансови мулета“.
За пета поредна година инициативата обединява усилията на правоохранителни органи и финансови институции от 30 европейски държави и САЩ. Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/ и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст.
Между септември и ноември 2019г. е проведена международна операция на територията на държавите-участници и са установени над 3833 лица „финансови мулета“ и 386 лица, които ги набират, като 228 са били арестувани. Над 650 банки, 17 банкови асоциации и други финансови институции са докладвали за неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 12.9 млн. евро.
В рамките на кампанията българските правоохранителни органи са идентифицирали 61 “финансови мулета“ и 44 жертви от престъпната дейност. В страната ни са установени 39 неправомерни транзакции на обща стойност над 1 млн. евро и над 300 хил. долара.

Финансово „муле“ е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол в 95% от случаите „финансовите мулета“ се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

Повече за кампанията #НебъдиМуле, в която се включва ББР, и как да се предпазим от престъпните схеми, вижте в приложените информационни брошури.


Ако смятате, че се опитват да ви използват като „финансово муле“, трябва веднага да предприемете действия, преди да е станало късно: не превеждайте средства, уведомете незабавно вашата банка и полицията.
Назад
Други
  • Стоян Мавродиев: ББР ще инвестира най-малко 15 % от кредитния си портфейл в екологични проекти

    Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации. Това обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев във втория ден от Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена. Днес той участва в панел, посветен на изграждането на устойчива икономика на ЕС.

    Виж повече
  • „Зелените“ финанси влизат във фокуса на Централна и Източна Европа

    „Зелените“ финанси, климатичните промени и предизвикателствата пред еко-инвестициите са сред водещите теми на 25-ото юбилейно издание на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който бе открит днес във Виена. Форумът събира инвеститори, бизнес лидери, политици и финансисти от най-висок ранг и се организира от сп. “Euromoney” и Global Capital.

    Виж повече