Изложба „Грандхотел България“

 

Българска банка за развитие организира фотоизложба с архивни кадри на сградата на финансовата институция. Експозицията е разположена на ул. „Дякон Игнатий” 1 и се осъществява по повод старта на строежа на новата централа на банката в столицата. Проектът запазва изцяло автентичната фасада на зданието от края на 19-и век, обявено за културен паметник с регионално значение.

Сградата е построена през 1880-1881 г. от чешкия инженер и архитект Антонин Колар (Адолф Вацлав Колар). Първоначално в нея се е помещавал грандхотел „България”, който е бил част от комплекса на царския дворец. Решена в т.нар. „виенски стил”, сградата е сред основните забележителности на града за своето време.

В хотел „България” са отсядали всички видни гости на столицата – политици, музиканти, актьори, писатели и общественици. Сред по-известните му посетители са популярният руски бас Фьодор Шаляпин, световноизвестното сопрано на миланската опера Тоти дал Монте, както и звездите на немското кино Ива Ваня и Евелин Холт.
Ирландският журналист и кореспондент на в. „Таймс“ Джеймс Баучер живее в хотела в продължение на 30 години. В този период е изключителен приносът му в отразяването на Балканските войни и на Първата световна война. Баучер умира в хотела през 1920 г. на 70-годишна възраст. Тук е написана и книгата на американския писател Джон Рийд „Десет дни, които разтърсиха света”, посветена на Октомврийската революция през 1917 г.

Архитект Антонин Колар работи в България повече от две десетилетия (1878 г. – 1900 г.). Той е първият главен архитект на София, изготвил градоустройствения план на столицата след Освобождението. Колар застъпва строгите ренесансови форми с богато разнообразие от класически и барокови детайли и орнаменти.
Чешкият архитект е автор на проекта на Градската градина и паметника на Васил Левски. Сред проектите му са още сградата на Министерството на войната, Централна гара и Военна академия. Колар работи и върху строежа на Военния клуб, завършен впоследствие от арх. Никола Лазаров и арх. Фридрих Грюнангер.

Очаква се новата сграда на банката да бъде въведена в експлоатация през есента на 2016 г.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster