Книга и изложба „Кольо Фичето – Майсторът на мостовете“

 

Българска банка за развитие и сдружение „Българска слава“ реализират съвместна инициатива „Кольо Фичето – Майсторът на мостовете“ с цел популяризиране личността и делото на големия български строител, архитект и скулптор. Проектът включва изложба и издаване на едноименна книга с най-известните творби на майстора.
Изложбата е реализирана в периода октомври-ноември 2013 г. и включва снимки на 20 съхранени изцяло или частично архитектурни обекти на големия майстор-строител, разположени в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Големите фотоси на мостове, църкви и манастири са подредени в своеобразна експозиция и представят най-впечатляващите творби на Кольо Фичето.

По време на официалното откриване на изложбата е представена и едноименната книга. Алманахът, съставен от д-р Горан Благоев и председателя на УС на сдружението Антония Димитрова, представя живота и творбите на големия майстор. Автор на снимките в проекта е Цветан Благоев.

„Личността на гениалния строител Кольо Фичето и уникалните му градежи незаслужено са останали малко встрани от вниманието на българското общество. Затова искам изключително много да благодаря на Българска банка за развитие и на Историческия музей в Дряново за подкрепата, която ни оказаха при реализирането на проекта. Извършеното цялостно заснемане на всички съхранени обекти на Кольо Фичето е първото от 13 години и от издаването на алманаха на БАН (2000 г.), посветен на 200-годишнината от рождението на Първомайстора”, заяви Антония Димитрова.

Сдружение „Българска слава” е неправителствена гражданска организация с идеална цел, регистрирана в обществена полза, основана през 2012 г. В сдружението влизат общественици, журналисти, университетски преподаватели, музикални дейци, преподаватели по български език и литература, етнографи, юристи, лекари и културолози, обединени от идеята да работят за целта на „Българска слава”. А тя е отстояване на българщината и българския дух, създаване на условия за съхраняване на изконните български ценности, популяризиране у нас и в чужбина на най-големите български постижения във всички сфери.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster