Да погледнем смело към звездите

Да погледнем смело към звездите

79 медала по природни науки спечелиха български деца и младежи през 2021 г. ББР се включи в кампания в тяхна подкрепа.

Когато  разговаряш с тях, разбираш, че са още деца – обичат шоколадов сладолед, искат да изобретят машина, с която да се наспиват по-бързо, очаровани са от откриването на света. Наред с това обаче са много зрели – упорити, последователни, отговорни, търсещи неуморно отговори в областта, на която са се посветили. Това са нашите млади математици, информатици, астрономи, инженери, биолози и химици - звездните екипи от отборите по природни науки,  които всяка година участват в около 15 международни и балкански състезания. И въпреки че според Франсис Дарвин „В науката, както и в спорта, е важно участието, а не резултатите“,  от 1959 г. /когато е проведена първата олимпиада по природни науки/ до 2020 г. националите ни са донесли на България 1018 медала - 186 златни, 365 сребърни, 467 бронзови.

През тази година Българската банка за развитие подкрепи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и подпомогна финансово подготовката на българските младежи за тези участия.

„В основата на просперитета, техническото развитие и научния прогрес на всяко общество са децата и степента на тяхната образованост“, вярват в сдружението, а и всички ние.  Дарените от ББР средства ще бъдат използвани за участието им в международни олимпиади и състезания.  

Усилията от страна на състезателите са същите като тези на спортистите – ежедневни и целогодишни. Успехите изискват амбиция, постоянство и отдаденост.  Изключително важна роля имат и “треньорите им” - елитни преподаватели от водещите гимназии, университети и БАН. Научните олимпийци имат и друга допирателна с колегите си от спортната арена - условията на труд често не са такива, каквито би трябвало да бъдат, за да могат децата да се подготвят качествено. Вече бивши състезатели разказват, че се е случвало на практическия кръг от международна олимпиада да се сблъскат за пръв път с някой уред, невиждан за българските лаборатории. Въпреки пречките обаче нашите олимпийци стоят с успехите си редом до тези на САЩ, Китай, Русия и през 2021 г. донесоха 79 медала за България.  

Вярваме в тях и им желаем много успехи и през настоящата година.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster