search-icon

ББР подкрепи "Стипендията" на фондация "Подарете книга"

Свикнали сме да приемаме за даденост близките ни хора, особено родителите. Очакваме да са до нас, когато сме в нужда, тъжни сме или не знаем какво да направим. Да се грижат за нас. Но има деца, за които тези чувства са непознати, защото никога не са имали родители и семейство. Децата в институции живеят по принцип в изолация, но пандемията напълно ги лиши от контакт с външния свят. Психолозите са категорични, че това води до още по-голяма загуба на мотивация за учене, до пасивност, депресия и агресивно поведение.

При такива деца обаче добрите хора - като тези от Фондация „Подарете книга”. Преди пандемията да завладее света, те посещаваха ежемесечно домовете за деца, лишени от родителска грижа в цялата страна. Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да станат техни ментори и приятели. Така децата намират онзи значим възрастен, който ги подкрепя и напътства, помага им да се чувстват значими и да следват мечтите си. За последните 10 години неправителствената организация създаде мрежа от над 500 активно ангажирани доброволци, които подкрепят деца в 18 институции в страната. Доброволците помагат на децата с уроците, мотивират ги, дават им възможност за нови и вълнуващи преживявания извън дома.

Пандемията обаче лиши децата от тези обичани срещи. Заради извънредната обстановка фондация „Подарете книга“ създаде „Стипендията“

Това е програма, чрез която всяко от децата ще има възможност според своите способности да си постави цел: например да научи таблицата за умножение или да достигне ниво A1 по английски език. А след това онлайн да работи за постигането на целта си със своя ментор. Всяко дете, което изпълни целта в срок, получава награда - стипендия от 100 лв. Ако желае, после може да участва отново с друга цел. За да протичат гладко онлайн заниманията, от “Подарете книга” подпомагат домовете с техника и подготвят децата и служителите как да работят с нея.

С подкрепата на Българската банка за развитие програма „Стипендията“ ще покаже на децата без родителска грижа, че не са сами. Включихме се в доброто дело, за да съдействаме за важните стъпки в живота им. С наша помощ програмата ще им помогне да си поставят цели и да ги изпълняват. И ще ги учи, че има ли постоянство, усилията се отплащат.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси

Business Booster