ББР подкрепи "Стипендията" на фондация "Подарете книга"

ББР подкрепи "Стипендията" на фондация "Подарете книга"

Свикнали сме да приемаме за даденост близките ни хора, особено родителите. Очакваме да са до нас, когато сме в нужда, тъжни сме или не знаем какво да направим. Да се грижат за нас. Но има деца, за които тези чувства са непознати, защото никога не са имали родители и семейство. Децата в институции живеят по принцип в изолация, но пандемията напълно ги лиши от контакт с външния свят. Психолозите са категорични, че това води до още по-голяма загуба на мотивация за учене, до пасивност, депресия и агресивно поведение.

При такива деца обаче добрите хора - като тези от Фондация „Подарете книга”. Преди пандемията да завладее света, те посещаваха ежемесечно домовете за деца, лишени от родителска грижа в цялата страна. Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят частица от времето си, за да станат техни ментори и приятели. Така децата намират онзи значим възрастен, който ги подкрепя и напътства, помага им да се чувстват значими и да следват мечтите си. За последните 10 години неправителствената организация създаде мрежа от над 500 активно ангажирани доброволци, които подкрепят деца в 18 институции в страната. Доброволците помагат на децата с уроците, мотивират ги, дават им възможност за нови и вълнуващи преживявания извън дома.

Пандемията обаче лиши децата от тези обичани срещи. Заради извънредната обстановка фондация „Подарете книга“ създаде „Стипендията“

Това е програма, чрез която всяко от децата ще има възможност според своите способности да си постави цел: например да научи таблицата за умножение или да достигне ниво A1 по английски език. А след това онлайн да работи за постигането на целта си със своя ментор. Всяко дете, което изпълни целта в срок, получава награда - стипендия от 100 лв. Ако желае, после може да участва отново с друга цел. За да протичат гладко онлайн заниманията, от “Подарете книга” подпомагат домовете с техника и подготвят децата и служителите как да работят с нея.

С подкрепата на Българската банка за развитие програма „Стипендията“ ще покаже на децата без родителска грижа, че не са сами. Включихме се в доброто дело, за да съдействаме за важните стъпки в живота им. С наша помощ програмата ще им помогне да си поставят цели и да ги изпълняват. И ще ги учи, че има ли постоянство, усилията се отплащат.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster