search-icon

Цели и мисия

Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави, членки на Европейския съюз - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Учредена е на ниво държавни глави през 2015 г. като платформа за сътрудничество между страните, разположени в региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от основните ѝ цели е да засили икономическата конвергенция между страните от региона и западноевропейските държави чрез развитие на транспортна, дигитална и енергийна инфраструктура и свързаност. Проектът залага на активно партньорство както с Европейската комисия, така и с Германия и САЩ.

Регионът „Три морета“ е географски и икономически граничен район на ЕС. Въпреки различното историческо развитие на отделните държави, всички те носят последиците от „Желязната завеса“, която разделя континента в средата на 20-ти век и променя развитието, връзките и естествения напредък в централната и източната част на континента. Част от тези последици са липсата на модерна инфраструктура и свързаност, както и недостигът на инвестиции за изграждането им.   

Преодоляването на този дефицит е основната идея на президентите на Хърватия и Полша, които създават инициативата, за да привлекат инвеститорски интерес към развитието на Източна Европа.

От 2015 г. до днес са проведени пет Срещи на върха на инициативата, създадени са ежегоден бизнес форум и Инвестиционен фонд „Три морета“, функциониращ на пазарна основа. Шестата поред среща ще се проведе в София, след като България прие председателството от Естония.

 

fixed-button-icon
fixed-button-icon Онлайн банкиране fixed-button-icon Кандидатствай
fixed-button-icon Валутни курсове
fixed-button-icon Лихвени индекси

Business Booster