Лозя и винопроизводство

Симбиозата Братанови

Връзката между земята, лозята и поколенията тук дава името на първата серия на винарната - “Symbiose”.

Виното и любовта си приличат, казват ценителите на омайния еликсир. Както не можеш да прекалиш с доброто вино, така и с истинската любов –  може само да не ти стигнат. В унисон с тази жизнерадостна философия Българската банка за развитие представя една от компаниите, които подпомага финансово – Винарна Братанов.

В най-важния за лозарите сезон – есента, склонове на Сакар планина отново са обгрижени от слънчевите лъчи и хората, които продължават един стар местен поминък – винопроизводството. Това е и сбъднатата мечта на един баща и двамата му синове. Продължавайки семейната традиция, прекъсната за повече от 50 години по време на социализма, през 2007 г. Братанови засаждат първите нови сортове върху възстановената семейна земя, а три години по-късно откриват и винарна.

Според мнозина експерти районът на Южен Сакар е най-благодатното място за отглеждане на грозде и производство на вино у нас. А любителите ценят високо мерлото и сирата от този регион. В лозята на Братанови, които вече достигат над 44 хектара, зреят също каберне фран, шардоне и вионие, както и местните сортове мавруд, рубин, гъмза и тамянка.  

Връзката между земята, лозята и поколенията тук дава името на първата серия на винарната - “Symbiose”.  С  Tamianka Single Vineyard 2013 г. пък  започва възраждането на този сорт в България. Това мотивира и други изби да започнат работа с ароматния балкански сорт. Сред  ценителите фаворит  още от 2013 г. е  и младото мерло от Шишманово. След две години към екипа се присъединява и енологът Мария Стоева, която е завършила в Дижон, Франция, а експериментаторският  дух става част от философията на работа в Братанови.

От 2016 г. всички вина тук ферментират само с “диви дрожди” - естествената микрофлора от лозето. Решението е малко трудно и рисково, но успешно. Те вярват, че продукцията им трябва да отразява  произхода си от Сакар и да оставя усещане за автентичност, топлота и характерна индивидуалност. Винарна БРАТАНОВИ e сред учредителите на Българската асоциация на независимите лозаро-винари (www.baiw.org) – „новата вълна“ български винопроизводители, които поставят акцент върху изразяването на тероара и прилагането на „занаятчийски“ методи за винификация. И фактите са красноречиви: продуктите им попадат в класации като „50-те най-добри вина за годината“, „10-те интересни вина“ и др.

Най-доброто вино в класацията DiVino TOP 50  за миналата година е червеният 3-Бленд на изба Братанов от реколта 2018 г. Според създателите му този купаж е без аналог, защото за първи път към мерло и каберне фран се добавя като подправка местният рубин. Всеки от сортовете отлежава 30 месеца в различни по произход и обем бъчви и още 20 месеца в бутилката, преди да излезе на пазара през декември 2022 г.

Четири години, за да достигне от лозите до масата и да бъде споделено с  любов – това е дългият път на виното, който изисква търпение, постоянство и, разбира се, средства. Именно тук идва помощта на Българската банка за развитие. За да позволи този уникален бленд да се повтори и от новата реколта, тъй като продукцията от 2018 г. е напълно разпродадена.

Христо Братанов споделя, че най-трудното в този занаят е да се научиш да мислиш и планираш няколко години напред, когато виното най-после е отлежало и тръгне към пазара. За да не правиш компромиси, ти е нужна финансова стабилност и предвидимост. По този начин винарната включва в плановете си ново производство от сорта Мавруд, 3 Бленд розе и оранжево вино за следващата година. А сега под топлите лъчи на слънцето в Южен Сакар вече се бере гроздето, което ще стане част от нашите празници през 2027 г. След няколко години дива ферментация и отглеждане с любов.   

 

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster