ББР продължава да работи в подкрепа на бизнеса, засегнат от ковид-кризата

ББР продължава да работи в подкрепа на бизнеса, засегнат от ковид-кризата

ББР продължава да осигурява ликвидност и сигурност за фирмите, засегнати от пандемията от COVID-19. През месец юни до бизнеса са достигнали гаранции по предоставено финансиране за 24 075 560 лева по сключените 151 договора. През юли банките-партньори по антикризисната програма са получили от ББР потвърждение за гарантиране на 94 кредита на стойност над 23 млн. лв. Документи за кандидатстване за финансирането се подават в офисите на 8-те банки-партньори: БАКБ, Инвестбанк, Пощенска банка, УниКредит Булбанк, Банка ДСК, ПИБ, Алианц Банк и ОББ. От стартирането на програмата през 2020 г. са отпуснати кредити за над 320,3 млн. лв.

Наскоро обновената гаранционна програма на ББР ще даде възможност на българските компании да кандидатстват при по-кратки срокове за одобрение и облекчени изисквания за обезпечение. По този начин правителството синхронизира програмата с механизма за интервенция и подкрепа „Портфейлна гаранция за преодоляване на последствията от COVID-19“ („Програмата за възстановяване“). Финансирането може да бъде до 3 млн. лв., независимо от размера на компанията, а срокът за погасяване на кредити е до 7 години с възможност за до 3-годишен гратисен период. Очаква се одобрението на ЕК, за да влязат в сила новите условия по програмата.

Продължава и търсенето на безлихвени заеми по гаранционната програма на ББР в подкрепа на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Антикризисната мярка е удължена до края на август или до изчерпване на лимита в банките-партньори Инвестбанк и ЦКБ. За последните два месеца по нея са гарантирани 3 463 кредита за близо 18,8 млн. лв.

От 2020 г. досега от безлихвените кредити по програмата са се възползвали 52 555 души, а размерът на отпуснатите средства е над 252,2 млн. лв.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster