04.05.2018 Ангел Джалъзов: Ролята на гаранционните институции ще е все по-осезаема

Националният гаранционен фонд събра в София 27 гаранционни институции от 17 държави

„Темата за навлизането на финансовите инструменти ще бъде все по-актуална, а ролята на гаранционните институции като партньор на търговските банки и бизнеса – все по-осезаема“. Това заяви Ангел Джалъзов, изпълнителен директор на Националния гаранционен фонд, по време на пролетната обучителна сесия на Европейската асоциация на гаранционните институции (AECM), която се проведе на 3-ти и 4-ти май в София. Той допълни, че икономиките на различните държави приветстват основния принцип на новите финансови инструменти да се постига повече с по-малко. Неслучайно тенденцията в последните години е за пренасочване на подходите на финансиране от европейски фондове с еднократно безвъзмездно финансиране към по-широкото използване на иновативни финансови инструменти, като гаранциите например. Според Джалъзов членовете на AECM са естествен финансов посредник за гаранционните инструменти на ЕС в подкрепа на малкия и средния бизнес.

„Днешната среща е обмяна на знания и добри практики, и създава контакт между членовете на AECM за установяването на политики в подкрепа на МСП-сектора“, каза изпълнителният директор на Европейската асоциация на гаранционните институции Бернард Загмайстер.

Националният гаранционен фонд бе домакин на международния семинар, в който участваха 27 гаранционни институции от 17 държави. Представители на Естония, Финландия, Франция, Унгария, Косово, Латвия, Португалия, Румъния, Турция, Австрия, Белгия, Ирландия, Гърция, Словения, Испания, Литва и България обсъдиха в рамките на два дни определянето на цените на портфейлните гаранции.

Европейската асоциация на гаранционните институции обединява организации, действащи в 26 страни от ЕС, както и в Босна и Херцеговина, Русия, Сърбия и Турция. Нейни членове са взаимни и гаранционни схеми в частния сектор, както и държавни институции, които са или гаранционни фондове, или банки за развитие с гаранционна структура. Общата им мисия е предоставянето на гаранции по заеми за МСП, които имат икономически изгодни проекти, но не са в състояние да осигурят достатъчно обезпечение за банково кредитиране.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster