07.04.2020 ББР с първа програма сред насърчителните банки в ЕС за подкрепа на малкия бизнес

До две седмици ще заработи правителствената програма за подкрепа на бизнеса и физическите лица в неплатен отпуск. Това ще стане след увеличаването на капитала на банката, което се очаква до дни. Финансовата институция вече обработва първите постъпили искания и по собствената програма за микрокомпании, пострадали от COVID-19, обяви Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев по време на брифинг днес.

Финансовият ресурс ще обхване най-засегнатите сектори от пандемията, включително и еднолични търговци, занаятчии, земеделски производители и самоосигуряващи се лица, чиито бизнес е затруднен заради извънредно положение. Това е първата собствена програма сред насърчителните банки в ЕС за подкрепа на пострадалите компании от пандемията от COVID-19, която е допълваща усилията на българското правителство.

ББР е една от малкото банки с конкретни предложения, които реално ще подкрепят предприемачите в кризата, заяви Стоян Мавродиев. За да облекчи търговските банки, ББР ще поеме по-голям от обичайния риск по гаранционните си програми, като ще покрива до 80% от риска по кредитите, които ще се отпускат. Отново в подкрепа на търговските банки е и мярката за осигуряване на ликвиден ресурс чрез посредническо изкупуване на проблемни вземания.

„Ролята на ББР в тази кризисна ситуация е от изключително значение. Банката мобилизира целия си привлечен ресурс да предостави адекватни решения на предприемачите и мерките, които обявихме тази сутрин са първата стъпка към това. Това е първият, но не и последният подобен инструмент“, заяви главният изпълнителен директор. 

„Нашата цел е да работим максимално в полза на хората, които в момента понасят икономически удар и да помогнем да нормализират финансовата си ситуация“, допълни още Мавродиев.

Ръководството на ББР обяви, че за периода на извънредното положение ще дари заплатите си в подкрепа на здравните заведения в страната и Спешната помощ в София и областта. Финансовата институция е организирала и дарителска кампания сред своите служители за подкрепа на медиците на първа линия.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster