ББР ще партнира на нова програма за развитие на стартъпи и МСП

04.11.2020 ББР ще партнира на нова програма за развитие на стартъпи и МСП

 

Eксперти от групата на Българска банка за развитие ще участват с менторство в програмата beamUp lab, създадена по инициатива на Българската фондова борса (БФБ). В продължение на една година компаниите, включени в нея, ще се запознават с различните възможности за финансиране у нас, за да могат успешно да реализират новите си идеи. Те ще могат да обменят опит и работещи бизнес практики под менторството на висококвалифицирани експерти от партниращите организации и институции. Сред тях са ББР, Фонд на фондовете, ЕБВР, БАЛИП и ВESCO.
Първите 20 компании-участнички са подбрани след проучване на потенциала за растеж на 1500 български фирми по методология на Българската фондова борса.

Ментори във втората среща по програмата beamUp lab ще бъдат експертите от две дъщерни дружества на банката – МФИ „Джобс“ и Фондът за капиталови инвестиции.
Микрофинансиращата институция "Джобс" е създадена преди 10 години от ББР с основен фокус върху микро-, малкия и средния бизнес, земеделски производители, занаятчии и кооперации. Една от най-важните й функции е подкрепата за стартиращи предприятия без биография. Търговските банки най-често са скептични към проектите на прохождащите предприемачи, докато МФИ "Джобс" предлага две програми специално за тях, освен другите си кредитни продукти. Досега над 510 микро- и малки компании са реализирали бизнес плановете си с помощта на дружеството, като всяка пета от подкрепените фирми е стартираща.
Преди две години банката учреди още едно дъщерно дружество - Фондът за капиталови инвестиции, като интересът към дейността му става все по-голям. Някои от участниците в програмата вече са в процес на преговори за дялови инвестиции в своя бизнес.

Портфейлът на финансовата група на ББР изобилства от примери на успешни малки и средни предприятия във всички сфери на икономиката. Чрез участието си в тази инициатива нейните експерти могат да дадат нужните насоки и кураж на компаниите, както и да задълбочат партньорството си с тях.
Инициативата се провежда под егидата на Министерството на финансите, а в края й ще бъде обявено класирането на компаниите-участници. Всяка от тях ще получи сертификат и електронен знак за добра бизнес репутация и успешен бизнес модел на развитие.

Повече информация за beamUp lab и компаниите включени в нея, ще намерите на www.beamUplab.space

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster