30.01.2020 ББР ще подкрепя прехода към "зелена" икономика

Българската банка за развитие е готова да насочи финансов ресурс към зелени проекти и иновации, свързани с постигане на заложените в „Зелената сделка“ стратегии за борба с промените в климата, стана ясно от радиоинтервю на съветника по стратегическо развитие на банката София Касидова.

„През следващите 5 години минимум 15% от нашия кредитен портфейл ще бъде насочен към зелени проекти в икономиката, транспорта и енергетиката. Този приоритет бе заявен и от главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев по време на икономическия форум на Euromoney във Виена по-рано този месец. Банката вече има натрупан опит във финансиране на проекти за алтернативна енергия, както и в реализацията на Националната програма за енергийна ефективност чрез реновиране на многофамилни жилищни сгради.

В този процес важен фактор ще бъде и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тя вече обяви, че преустановява финансирането на въглищни проекти и ще излезе до края на 2021 г. от всички проекти, свързани с твърди горива, с изключение на газовите. Такова решение обаче е трудно за голяма част от банките, бизнеса и някои от държавите с по-слабо развити икономики и енергиен сектор, който разчита в по-висока степен на въглищата. Националните разходите за климата са ключова инвестиция за бъдещето и могат да се финансират и със заемен ресурс. 

ББР е естествен партньор на ЕИБ в България и има потенциал да създаде необходимия организационен, европейски и международен капацитет по линия на сътрудничеството си с другите банки, за да може да подпомогне правителството в постигането на тези цели“, каза София Касидова. „Банката има изградени партньорства и може да черпи добър опит, за да подкрепи икономическата стратегия за преход към нисковъглеродна икономика и българския бизнес“, заяви стратегическият съветник. 

„Европейската зелена сделка“ предвижда радикално намаление на парниковите емисии до 2050 г., което е сериозно предизвикателство пред редица сектори. Европейската комисия планира да вложи над 1 трилион евро в зелени инвестиции до 2030 г. Според София Касидова и други експерти около 50% от тази сума ще дойде чрез пренасочване от европейския бюджет. Банки, фондове, националното финансиране и частни инвестиции ще бъдат останалите източници за прехода към въглеродна неутралност.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster