ББР участва в eвропейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите „мулета“

04.12.2020 ББР участва в eвропейска кампания, посветена на борбата срещу финансовите „мулета“

За шеста поредна година банките и правоохранителните органи в съвместна кампания срещу „финансовите мулета“


Българската банка за развитие се включи в европейската кампания за противодействие на схемите за изпиране на пари и набирането на „финансови мулета“.
Финансови институции и правоохранителни органи от 26 държави се включват за шеста поредна година в съвместна кампания, насочена срещу схеми за изпиране на пари и набиране на “финансови мулета”. Глобалната кампания е организирана от Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол /EC3 – EUROPOL/, а партньор е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.
Тази година са установени над 4031 лица „финансови мулета“ и 227 лица, които ги набират, като действията на правоохранителните органи са довели до арестите на 422 лица, според данни на Европол. В хода на кампанията са инициирани 1529 разследвания. Повече от 500 банки и други финансови институции са помогнали за докладването на 4942 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 33.5 млн. евро.
По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни органи са идентифицирани 98 “финансови мулета”, което е с 37 лица повече от миналогодишната кампания, както и 72 жертви от престъпната дейност – с 28 повече от миналата година. Във връзка с борбата с финансовите престъпления в хода на текущата кампания с помощта на банките в страната са установени 100 неправомерни транзакции, като са предотвратени щети на стойност почти 14 млн. евро.

Финансово “муле” е лице, което прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни банкови сметки, често в различни държави, като за тази дейност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите “финансовите мулета” се използват за усвояване на неправомерно трансферирани финансови средства, придобити от предходна киберпрестъпна дейност. Често средствата са предназначени за финансиране на други криминални дейности и изпиране на пари.

За набиране на “финансови мулета” се използват различни схеми, например, сайтове за запознанства, чрез които престъпниците се опитват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или получаване на средства. Също така, чрез постове в социалните мрежи с примамливи предложения за работа, гарантираща лесно и бързо забогатяване, се цели привличането на вниманието на студенти и млади хора. Престъпниците са все по-изобретателни, като често пъти се възползват от реално съществуващи събития, за да направят предложенията си да изглеждат по-достоверни, например, настоящата пандемия COVID-19. Често пъти те използват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили чрез социалните мрежи.
Важно е да се знае, че дори лицата, използвани като “финансови мулета”, да не са били наясно, че са въвлечени в незаконна дейност за изпиране на пари, те извършват престъпление, като трансферират средства и това може да има тежки последици за тях.
Банковият сектор в България подкрепя усилията на правоохранителните органи и си сътрудничи активно с тях за предотвратяването и разкриването на финансови престъпления, свързани с изпирането на средства, придобити от незаконна дейност. Банките имат строги правила и изисквания, чрез които идентифицират своите клиенти, на което се дължи и голямото доверие, с което се ползват сред потребителите на финансови услуги.

#НебъдиМуле
Информационната кампания #НебъдиМуле, посветена на повишаването на общественото внимание към този вид измама, започва днес на европейско ниво. В брошурите, публикувани на уеб страницата на АББ, може да бъде получена повече информация относно начините за набиране на „финансови мулета“, как да се предпазим и какво трябва да направим, ако подозираме, че ние или наши познати са въвлечени в схеми за пране на пари.

Повече за кампанията #НебъдиМуле, в която се включва ББР, и как да се предпазим от престъпните схеми, вижте в приложените информационни брошури.

Ако смятате, че се опитват да ви използват като “финансово муле”, незабавно трябва да предприемете действия, преди да е станало късно: не превеждайте средства, уведомете веднага вашата банка и полицията.
fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster