Българска банка за развитие ще вземе участие в бизнес форума „Три морета“

08.07.2021 Българска банка за развитие ще вземе участие в бизнес форума „Три морета“

На 8 и 9 юли в София се провежда шестата поред среща на върха и бизнес форума на инициативата „Три морета“. Събитието ще бъде хибридно и ще се излъчва онлайн. Организатори са Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване малките и средните предприятия и Българската банка за развитие.

Срещата ще бъде открита от министъра на икономиката Кирил Петков и главния икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски и ще започне с дискусия на ниво държавни глави на тема “Three Seas Initiative: A path to smart development and comprehensive economic growth”. Участие в нея ще вземат българският президент Румен Радев, който е и домакин на срещата на върха на инициативата, както и президентите на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Еглис Левитс, на Полша Анджей Дуда, на Словения Борут Пахор, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Румъния Клаус Иоханис и на Гърция Катерина Сакеларопулу. Държавният глава на САЩ Джоузеф Байдън ще направи видео обръщение, както и президентът на Литва Гитанас Науседа.

Освен държавни глави в конфренцията ще участват заместник министър-председателите на Чешката република Карел Хавличек и на Словашката република Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Република Австрия Петер Лаунски Тийфентал. Участник в дискусията ще бъде и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

В първия ден на събитието са предвидени още панели в секторите „Енергетика“ и „Иновации“.

Българската банка за развитие ще се включи в програмата на 9 юли с панел  „Инвестиции в инфраструктура за икономическо развитие и растеж“, в който ще се обсъдят възможностите за финансиране на приоритетни проекти от Инвестиционния фонд към инициативата „Три морета“. Основен говорител ще бъде Ян Бжежински, старши сътрудник в Атлантическия съвет, Вашингтон.

В панела ще участват още Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства, Джо Филипс, директор "Инвестиции" в Amber Infrastructure Group и ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда „Три морета“ ръководител на фонда за инвестиране в инфраструктура "Три Морета", Беата Дашинска, председател на Надзорния съвет на 3SIIF и председател на управителния съвет на Полската банка за развитие (BGK), Ричард Кьониг, главен изпълнителен директор на Enery Development, Мишел Царняк, ръководител екип Международната корпорация за финансиране на развитието (DFC), Вашингтон, както и София Касидова, ръководител "Стратегически анализи и развитие" в Българска банка за развитие. Модератор на панела ще бъде главният икономист на ББР Илия Лингорски.

В същия ден са предвидени още дискусии в секторите „Транспорт“ и „Дигитализация“. Ще се проведат и срещи с представители на търговско-промишлените палати, както и на институциите, ангажирани с подкрепата на МСП, инвестициите и иновациите от държавите, участващи в инициативата.

В края на форума ще има пресконференция и церемония по предаване на председателството на Инициативата "Три морета". Ще бъде валидирана и символична пощенска марка по случай българското председателство на инициативата.

В инициативата " Три морета" (3SI) участват 12 държави с подкрепата на САЩ и Германия. Тя има за цел да насърчава регионалното сътрудничество за транспортна, дигитална и енергийна свързаност и постигането на устойчив икономически растеж, който да води към ускорено социално и икономическо сближаване в Европа. Партньори на инициативата са САЩ, Федерална република Германия и Европейската комисия.

Инвестиционният фонд 3SIIF включва акционери от участващи в инициативата "Три морета" държави, включително България чрез Българската банка за развитие, която е акционер клас „А“ с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият му размер е между 3 и 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са инвестиции в транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развитието на отделните региони на Европейския съюз.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster