Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

Българската банка за развитие отбелязва 20-тия си юбилей с международен икономически форум

Международният икономически форум на Българската банка за развитие под наслов „Пътища за партньорства“ ще се проведе на 18 юни от 10 часа в хотел „Хилтън“. Провеждането на Форума тази година ще мине под знака на 20-годишния юбилей на банката. ББР Форум 2019 ще пренесе в София европейската дискусия по програмата InvestEU и бъдещия й потенциал в региона на Югоизточна Европа.
Ще бъдат обсъдени практическите аспекти на програмата, новите бизнес модели и възможностите за регионални партньорства. Говорители ще бъдат министърът на икономиката и принципал на ББР Емил Караниколов, главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, представителят на Европейската комисия г-ца Флорентин Хопмайер, член на Кабинета на вицепрезидента Юрки Катайнен с ресор „Работни места, инвестиции, растеж и конкурентоспособност“, Яцек Трушчински от Генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ (DG ECFIN) на Европейската комисия, Марсел Рой – Генерален секретар на Европейската асоциация на публичните банки и агенциите за развитие (EAPB), Карло Монтичели – Вицегуверньор в Банката за Развитие към Съвета на Европа, Андреас Бейкос – Ръководител на представителството на Европейската инвестиционна банка в България.
Дискусията ще разгледа важни въпроси за работата на банките за развитие в контекста на Многогодишната финансова рамка на ЕС 2021-2027. Основните са: как чрез съвместни проекти ще се подпомогнат стратегическите цели на икономиките и развитието на инфраструктурата и как най-голям брой сектори и региони може да се възползват от европейските средства чрез гаранционната програма „InvestEU”.

 

InvestEU
Програмата InvestEU ще надгради успеха на Плана Юнкер и дейността на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Чрез нея през следващия програмен период ще бъде насърчена инвестиционната дейност и модернизацията на европейската икономика Очакванията на Комисията са, че чрез привличането на частни и публични инвестиции InvestEU ще генерира над 650 милиарда евро допълнителни инвестиции в целия ЕС.

Допълнителна информация може да намерите на https://2019.bdbforum.eu/bg  

Назад
Други
  • ББР ще кредитира проекти по Механизма за свързване на Европа

    Българската банка за развитие ще отпуска финансиране на български фирми, които имат одобрени проекти по Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility или МСЕ). МСЕ е многогодишна европейска инициатива, част от стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж на политиките в областта на енергетиката и климата. В края на 2019 г. ББР подписа споразумение с ЕК като прилагащ партньор по инициативата.

    Виж повече
  • ББР ще подкрепя прехода към "зелена" икономика

    Българската банка за развитие е готова да насочи финансов ресурс към зелени проекти и иновации, свързани с постигане на заложените в „Зелената сделка“ стратегии за борба с промените в климата. В този процес важен фактор ще бъде Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която вече обяви, че преустановява финансирането на въглищни проекти.

    Виж повече