13.11.2018 Дигитализацията и иновациите ще привлекат младите хора в земеделието

Експерти на банката участваха в събитието, което се проведе в Интер Експо Център в София.
Във фокуса бяха още финансирането и предизвикателствата в сектора, както и бъдещото съдържание на стратегическите планове за следващата европейска Обща селскостопанска политика. В първата част от дискусията експертите коментираха, че фермерите трябва да се готвят за повече бюрокрация. Всяка държава-членка на ЕС следва да изготви и предаде за одобрение стратегическия си план за ОСП до 1 януари 2020 г. „На 1 юни излязоха законодателните предложения на Европейската комисия, очакваме всеки момент да видим и предложенията на Европейския парламент. Според неформална предварителна информация е възможно ЕП да предложи плановете да се отложат за 2023 г.“, заяви Искра Вълчева, директор на дирекция „Европейска координация и международни отношения“ в Министерството на земеделието. По отношение на тавана на директните плащания голяма част от държавите ще изискват те да определят скалата и къде ще бъдат разпределени спестените пари. Заместник-председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Галина Пейчева-Митева обясни, че изработването на плановете отнема време, а бизнесът настоява за ясна рамка на системата от санкции. Трябва да има задължителен преходен период, тъй като Брюксел и държавните администрации няма да успеят да започнат в срок, а това ще повлияе на директните плащания. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов отбеляза, че за да бъде успешен планът, той трябва да бъде нагоден според националните ни потребности.
Втората част на Клуб Investor.bg – Агробизнес беше посветена на иновациите в земеделието. Използването на цифровите технологии ще подобри икономическото състояние на земеделеца, ще намали разходите и ще увеличи печалбата, ще помогне и за решаване на въпроса с работната ръка, споделиха експертите.
Потенциалът на блокчейн технологията в сектора, създаването на дигитални иновационни хъбове, изграждането на мрежа от бърз широколентов интернет в селскостопанските райони и начинът, по който държавата събира, обработва и анализира данните, са сред ключовите елементи за цифровото земеделие, коментира Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Дигитализацията в сектора може да реши проблема с напояването и почвите, както и да помогне за спазване на предварителните условия за получаване на директните плащания.

 

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster