18.04.2018 Джефри Смит: Партньорството между търговските банки и банките за развитие е от изключителна важност

Интервю на управляващия директор на ING "Финансиране на инфраструктура" с Марта Младенова за програма „Хоризонт“ на БНР

 Джефри Смит: Един от ключовите елементи, чрез които се развива бизнес средата, е фокусът върху околната среда и инфраструктурните проекти. Той идва именно благодарение на банките за развитие. Те допринасят за доверието и осигуряват връзка с държавата, тъй като в повечето случаи, както е и в България, банките за развитие са собственост на държавата. Също така те имат изключително голямо познание за местната бизнес среда, което е много важно за големите междунационални банки. Те няма как да знаят толкова за локалния пазар. Партньорството между търговските банки и банките за развитие е от изключителна важност.

- В България и в региона на Балканите инфраструктурните проекти, финансирани чрез подобно партньорство, не са много. На какво се дължи това?

Ако въпросът е защо не са повече, отговорът е, че все пак това зависи донякъде и от данъчните постъпления. Всъщност, инвестиции в инфраструктура са необходими и в развитите, и в по-слабо развитите страни. Има много фирми, които се занимават с такива проекти. Също така има много банки, които биха искали да финансират инвестиции в инфраструктура. Въпросът е, че това обикновено е дългосрочна публична инвестиция. От тази гледна точка ние не се чудим дали, а кога ще се случат тези инвестиции. Европейският съюз много правилно е разпознал, че инвестициите в инфраструктура са основата за цялостен икономически растеж. Ако нямате добри пътища, ако няма свързаност във всеки един аспект, то тогава няма как да има устойчив ръст на икономиката.

- Все повече се говори за привличането на частен капитал в осъществяването на големи инфраструктурни проекти. Кои са основните фактори, за които следите, преди да решите дали да отпуснете кредит?

Основните неща, за които ние внимаваме изключително много, са свързани със стабилната и предвидима регулаторна рамка. Търсим проекти, които са на достъпна цена. Независимо дали говорим за пари на данъкоплатците или частна инвестиция, начинът на финансиране не прави проекта ефективен с магическа пръчка.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster