Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси

Днес Българската банка за развитие отбелязва 20-тия си юбилей

Създадена е на 11.03.1999 г. под името Насърчителна банка, за да подпомогне икономическото и социалното развитие на България. През 2008 г. парламентът приема специален закон за ББР, който я фокусира върху финансирането на малкия и средния бизнес.

Днес банката посреща юбилея си с ясна стратегическа визия, нараснала годишна печалба и важна роля в редица области на икономиката, в които частните търговски банки все още не предоставят достатъчно достъп до финансиране. ББР е желаният и естествен партньор на международните финансови институции, а в групата й вече влизат пет дъщерни дружества - Националният гаранционен фонд, Микрофинансиращата институция "Джобс", Фондът за капиталови инвестиции и дружествата "ББР Лизинг" и "ББР Факторинг".

Честит празник на всички служители, партньори и приятели на ББР!
Назад
Други
 • София Касидова, съветник по стратегическо планиране на ББР

  Целта на ББР е да увеличи реализираните проекти по Механизма за свързване на Европа

  Целта на Българската банка за развитие е да увеличи броя на реализираните проекти по Механизма за свързване на Европа (МСЕ) у нас. Това заяви съветникът по стратегическо развитие на банката София Касидова в тв интервю. Механизмът е един от финансовите инструменти, чрез които ЕС прилага политиките си за икономическо развитие и сближаване на страните-членки.

  Виж повече
 • Илия Лингорски: Естествената роля на ББР е в подкрепа на новите зелени решения

  „Естествената роля на ББР като национална банка за развитие е да подкрепя секторите и предприемачите, които генерират новите зелени решения. Това ще е особено важно за малките и средните предприятия, за стартъп екосистемата и за стартиращия бизнес, където често е изворът на иновации“, обяви главният икономист на ББР Илия Лингорски в радио интервю.

  Виж повече