28.11.2019 Eва Вит: Българската банка за развитие е чудесен дългогодишен партньор на KfW

Автор: News.bg

"Имаме чудесно дългогодишно сътрудничество с Българската банка за развитие. Подписахме два заема - през 2010 и 2016 година - в размер на 125 милиона евро за енергийна ефективност в строителния сектор. ББР е наш ценен и надежден партньор." Това заяви директорът по федерални и европейски отношения в Германската банка за развитие KfW Ева Вит, която има над 20-годишен опит в областта на проектното финансиране, развитието на финансовите системи и инфраструктурното финансиране.

Тя беше в София и присъства на годишната среща на акционерите на Европейския инвестиционен фонд (EIF), която тази година се проведе под домакинството на ББР. 

На форума се включиха висши мениджъри на 26 европейски финансови институции, както и представители на Фонда, Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Дискусиите бяха фокусирани най-вече върху детайлите от новата финансова рамка InvestEU, която трябва да наследи Плана "Юнкер" (The Juncker Plan)  за периода 2021 - 2027 година.

В тази връзка Вит изрази силно задоволство от това, че Европейската комисия ще продължи Плана "Юнкер". "Аз смятам, че досегашната програма бе много голям политически сигнал за подпомагане както на инвестиции в цяла Европа, така и на корпорации между различни европейски партньори. Доволна съм, че Европейската комисия реши да продължи този финансов план, който InvestEu гарантира, както и да разшири достъпа до програмата за различни партньори и национални банки за развитие. Ние изготвихме регулациите, а Европейската комисия работи по оптимизация на програмата InvestEU", посочи Вит.

По думите ѝ оттук нататък всички заедно трябва да положат усилия, за да бъде сигурно, че InvestEu наистина ще работи и ще бъде в полза на бизнеса и на различни проекти, които трябва да се подпомогнат в различните държави.

На въпрос какви са перспективите пред националните банки за развитие в новия бюджетен период, предвид това, че те ще получат нов статут на прилагащ партньор, експертът обясни, че поначало ЕК е разпределила 25% от гаранционния фонд към банките за развитие. По този начин ще се включат нови участници, което означава повече идеи и иновации. "Това, което ние, банките за развитие, даваме от своя страна, е опитът с локалния бизнес и нуждите му. Аз мисля, че ще е много полезно да разработваме заедно различни програми, от които бизнесът и обществото се нуждаят", каза още Вит.

 

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster