18.06.2019 Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев: Българската банка за развитие е готова да се включи в програмата на ЕК „InvestEU”

„Българската банка за развитие заявява готовността си да участва като прилагащ партньор в предстоящата мащабна финансова програма на ЕК “InvestEU”. Това заяви главният изпълнителен директор Стоян Мавродиев по време на  международния икономически форум на ББР, който се проведе под наслов „Пътища за партньорства“. 

Събитието мина под знака на 20-годишния юбилей на банката и тази година бе неговото второ издание. Фокус на срещата беше европейска дискусия по програмата „InvestEU“ за периода 2021-2027 и бъдещият й потенциал в региона на Югоизточна Европа.

Във форума участваха представители на националните институции, ЕК, ЕИБ и ЕБВР, както и ръководители на насърчителните банки от региона.

Програмата „InvestEU” и нейният гаранционен фонд ще бъдат важен инструмент на Европейската комисия за стимулиране на инвестициите за растеж.

„Българската банка за развитие е институция с водещо значение за българската икономика и развитието на региона“, заяви представителят на Европейската комисия Флорентин Хопмайер, член на Кабинета на вицепрезидента Юрки Катайнен с ресор „Работни места, инвестиции, растеж и конкурентоспособност“. По думите й, участието на насърчителните банки като прилагащи партньори в програмата ще даде възможност за подпомагане на сектори, които до момента не са достатъчно застъпени в инвестиционната политика на ЕК.

Такава например е подкрепата за новосъздадените предприятия и технологичните компании, които се разглеждат като по-рискови. Акцент е финансирането на социални инвестиции, устойчива инфраструктура, научни изследвания, иновации и цифровизация.

Флорентин Хопмайер заяви, че Естония, Румъния и България са „отличниците“ на Плана „Юнкер“, партньор по който е и Българската банка за развитие. Третото място на България като бенефициент е много висок резултат, допълни още тя и заяви очакванията си с помощта на насърчителните банки да се осъществи реална подкрепа за компаниите в региона.

„InvestEU“ не изключва публичните инвестиции и затова ББР може да подпомогне усилията на правителството за преодоляване на предизвикателствата във физическата, мрежовата и социалната инфраструктура, уточни Стоян Мавродиев. По примера на успешната инициатива за енергоспестяващи мерки в българските домове банката е готова да структурира и финансира програма за изграждане на детски градини в страната. Предстои да се обсъди подкрепата за трансгранични проекти, което е от особена важност за нашите партньори от държавите кандидат-членки на ЕС в региона, допълни още той.

Официалната реч на Главния изпълнителен директор Стоян Мавродиев при откриване на форума можете да изтеглите тук.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster