25.02.2020 Илия Лингорски: Естествената роля на ББР е в подкрепа на новите зелени решения

„Естествената роля на ББР като национална банка за развитие е да подкрепя секторите и предприемачите, които генерират новите зелени решения. Това ще е особено важно за малките и средните предприятия, за стартъп екосистемата и за стартиращия бизнес, където често е изворът на иновации“, обяви главният икономист на ББР Илия Лингорски в радио интервю.

Той анализира финансовите и икономическите рискове, свързани с климатичните промени, както и възможностите, които предоставя Европейският зелен пакт (известен още като "Зелената сделка на ЕС").

„В основата му е мисията да се подобри благосъстоянието на хората с грижа за околната среда. Това е мащабна икономическа и социална политика“, подчерта Лингорски.

По думите му инвестициите в зелената индустрия могат да помогнат за преодоляване на спада в инвестиционната активност през последните години, което да стимулира икономическата активност и растежа в Европа. Това би било особено актуално в условията на общо циклично икономическо забавяне и продължителен период на ниски или нулеви лихви. „Ако съчетаем умело „зелените“ европейски политики с технологичните постижения и стремежа на бизнеса към по-висока ефективност, ще се открият много нови възможности, а ЕС ще има шанса да бъде глобален технологичен лидер по отношение на прехода към устойчива кръгова икономика“, заяви главният икономист на ББР.
Банката натрупа солиден опит в разработването и предлагането на финансови програми и инструменти за споделяне на риска. Тя има и капацитета да предложи дългосрочен кредитен ресурс за развитието на устойчиви и природосъобразни производства.

Илия Лингорски припомни прогнозата на главния изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев, направена на форума на „Euromoney“ във Виена, че през следващите две десетилетия „зелените“ технологични лидери ще достигнат и дори изпреварят шампионите на дигиталната индустрия от гледна точка на капитализация и инвестиционна атрактивност.

Темата е особено важна за икономиките на държавите членки от нашия регион, като ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика, енергийно ефективна индустрия и еко иновации.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster