03.01.2018 Илия Лингорски пред „Bloomberg TV”: „Следващият икономически бум ще дойде от Нова Европа – там, където е и България“

„За първи път от началото на прехода у нас социологическите проучвания показват по-оптимистични очаквания на българите за новата година. Това е добър знак за потреблението и икономическата активност“ – така главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски очерта в ефира на Bloomberg TV визията си за 2018 година. Лингорски, който е и председател на българската секция на Лигата за икономическо сътрудничество, смята, че песимизмът след кризата отпреди десетилетие е отминал. Нещо повече – България е в тази част на Европа, от която ще дойде следващият икономически бум.

„Бумът няма да дойде от Стара Европа, а от Нова Европа. Той вече започва. Към момента Румъния е шампионът по икономически показатели, но ние вървим доста близко след тях, макар че сме по-малка икономика“, заяви Илия Лингорски.

Главният икономист на ББР коментира и предизвикателствата и възможностите, произтичащи от започналото българско председателство на Съвета на ЕС. Според него това е шанс да дадем пример за повече конструктивен диалог между страните-членки, а разширението на общия пазар към Западните Балкани ще позволи експанзия на българския бизнес в неговия естествен регион.

Големият въпрос в международен план, според Лингорски, е очакваната рецесия в Съединените щати след продължителния период на ръст. Но от идването на администрацията на президента Тръмп във Вашингтон, въпреки спекулациите на редица икономисти, американската икономика и капиталови пазари са във възход и пълни с оптимизъм. Тепърва предстои да се види също така дали голямата данъчна реформа на Тръмп ще отложи още във времето подобен негативен развой на събитията.

„Ако има рецесия в САЩ, това ще се отрази негативно на развиващи се пазари като Китай, а и на Европа. Не такъв обаче е случаят с България“, прогнозира главният икономист на ББР.

Той е категоричен, че по време на кризата страната ни е засилила конкурентните си предимства. Нашият експорт е готов и за по-трудни, и за по-добри времена. В периода на икономическо забавяне след евро-кризата, търсенето на по-добра и конкурентна стойност на общия европейски пазар отвори много нови експортни ниши за конкурентните български производители и износители.

Цялото интервю вижте тук.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster