Българска банка за развитие Българска банка за развитие

Търси
Кандидатствай за кредит

Кампанията на ББР „Моята европейска София“ приключи с изложба на ученици

С изложба на някои от най-красивите сгради на столицата завърши образователната програма „Моята европейска София“, иницирана от Българската банка за развитие и проведена съвместно с Регионалния исторически музей в София. В проекта, посветен на изграждането на новата българска столица от Освобождението до Втората световна война, се включиха ученици от софийски гимназии, гимназисти от Австрия, Италия, Франция, както и млади художници от школи и училища по изкуства. Творбите им бяха представени в новото културно пространство под купола на Ларгото.

“София е столица на България само от 140 години, но в нея съжителстват пластове и културни паметници от цялата история на континента и е важно те да бъдат съхранени за следващите поколения“. С тези думи главният икономист на банката Илия Лингорски поздрави младите художници, през чиито погледи откриваме отново красотата на града.

На територията на централната градска част в София има над 800 декларирани културни ценности. Кампанията на ББР и Музея на София си постави за цел да запознае гимназистите с тях, а съхранението и възраждането им да се превърне в кауза за следващите поколения.
Автори на рисунките са ученици от Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, Националната гимназия за древни езици и култури, ученици от школата по изобразително изкуство на Мария Крумовска към НЧ „Пенчо Славейков“ , в която участват деца от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсон“, 21 СУ „Христо Ботев“, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, СУ „Христо Топракчиев“.
„Фокусът върху младите е много важен в съвместната ни работа. Да познават и ценят културните и архитектурни паметници в града беше задачата ни, създавайки специалната образователна програма“, каза и директорът на столичния музей Венета Ханджийска.

Назад
Други
  • Близо 80 млн.лв. одобриха търговските банки по програмата на ББР за безлихвено кредитиране

    Близо 80 млн. лв. са одобрените искания от търговските банки за кредит по антикризисната програма за безлихвено кредитиране на физически лица. Това показват последните данни на Българската банка за развитие. Исканията за отпускане на заем вече надхвърлят 30 500, като почти 19 000 вече са получили одобрение.

    Виж повече
  • Он-лендинг програмите на ББР еволюират

    Банката за развитие е реализирала 15 програми за индиректно финансиране чрез 20 търговски банки и 15 небанкови финансови институции в страната от учредяването си до момента. С тях са сключвани договори за финансиране и гарантиране на обща стойност над 1.7 млрд. лева. Чрез програмите са подкрепени близо 10 000 български малки и средни предприятия.

    Виж повече