16.12.2019 Кампанията на ББР „Моята европейска София“ приключи с изложба на ученици

С изложба на някои от най-красивите сгради на столицата завърши образователната програма „Моята европейска София“, иницирана от Българската банка за развитие и проведена съвместно с Регионалния исторически музей в София. В проекта, посветен на изграждането на новата българска столица от Освобождението до Втората световна война, се включиха ученици от софийски гимназии, гимназисти от Австрия, Италия, Франция, както и млади художници от школи и училища по изкуства. Творбите им бяха представени в новото културно пространство под купола на Ларгото.

“София е столица на България само от 140 години, но в нея съжителстват пластове и културни паметници от цялата история на континента и е важно те да бъдат съхранени за следващите поколения“. С тези думи главният икономист на банката Илия Лингорски поздрави младите художници, през чиито погледи откриваме отново красотата на града.

На територията на централната градска част в София има над 800 декларирани културни ценности. Кампанията на ББР и Музея на София си постави за цел да запознае гимназистите с тях, а съхранението и възраждането им да се превърне в кауза за следващите поколения.
Автори на рисунките са ученици от Профилираната гимназия за изобразителни изкуства „Проф. Николай Райнов“, Националната гимназия за древни езици и култури, ученици от школата по изобразително изкуство на Мария Крумовска към НЧ „Пенчо Славейков“ , в която участват деца от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсон“, 21 СУ „Христо Ботев“, 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, СУ „Христо Топракчиев“.
„Фокусът върху младите е много важен в съвместната ни работа. Да познават и ценят културните и архитектурни паметници в града беше задачата ни, създавайки специалната образователна програма“, каза и директорът на столичния музей Венета Ханджийска.

fixed-button-icon Кандидатствай fixed-button-icon Онлайн банкиране
Валутни курсове
Лихвени индекси
booster imager

Business Booster